Konkurs whisky dla aniołów.

Tym razem chciałabym Was zaprosić na konkurs, który organizuję z okazji premiery filmu 
"Whisky dla aniołów".
Zwiastun możecie obejrzeć tutaj -> klik
Do wygrania w konkursie są 2 piersiówki.

Pytanie konkursowe:
Jaką whisky lubicie pić najbardziej? Jeżeli macie fajne przepisy na drinki z użyciem whisky to możecie zamieszczać je w komentarzach.
Anonimów proszę o podanie emaila.

Konkurs trwa do 13.10.2012 do godz.23.59.

25 komentarzy:

  1. Mój teściu uwielbia whiskey i ucieszyłby się z piersiówki, ale ja zostaję przy winie. Życzę powodzenia innym blogerkom!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak whiskey to tylko tennessee jack daniell's
    Jak jack daniell's to tylko z colą

    OdpowiedzUsuń
  3. Z tym drogim trunkiem raczej nie eksperymentuję często ale lubię dwa połączenia i jeśli mam okazję to robię takie mikstury:
    1. po tyle samo whisky, ginu, i syropu miętowego, oraz sok z limonek podwójna porcja czyli 2/3 poprzedniej mikstury i obowiązkowo lód.
    2. taka sama porcja whisky, blue curacao oraz sprite, do tego limonka i obowiązkowo lód.

    Whisky więc najchętniej piję na kwaśno:) z limonką lub zamiennie cytryną:) A wybredna nie jestem i najbardziej lubię Johnnie Walker Red Label.


    OdpowiedzUsuń
  4. Whisky najlepiej smakuje mi z coca-colą, albo spritem. Ale chyba bardziej z tym drugim, za to moja druga połówka pije z lodem i cytrynką :)

    Fajne piersióweczki :)! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak pewnie zupełnie mało kobieco, jestem miłośniczką whisky...:-) Moja faworytka to świetnie wszystkim znany Jack Daniels. Jednak potrafię docenić również te mniej popularne marki, a wśród nich zdecydowany prym wiedzie ta o nazwie Four Roses. Whisky z reguły piję w czystej postaci czyli z dodatkiem lodu, ale mam również 2 ulubione drinki z jej udziałem:
    1.Whiskey and blackberry, składający się z whisky, likieru jeżynowego (co roku sama robię taki likierek:)), syropu cukrowego oraz soku z limonki
    oraz
    2. Buena Vista czyli whisky, Campari, Martini rosso i kostki lodu.
    Whisky używam także do wypieków i deserów, ale miały być drinki, więc..na tym koniec:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdecydowanie króluje Jack Daniel's z colą i lodem oraz cytryną, ale to klasyka;)
    Jeśli chodzi o drinki które ciekawią i smakują dobrze, to polecam:
    1. Johnie Walker Red Label* + Tequila Silver + sok z cytryny + limonka + i oczywiście dużo lodu
    2. Jack Daniel's* + sprite + plasterek cytryny + lód. I powstaje bardzo orzeźwiający drink.

    *(bądź inne whisky, które lubimy)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  7. Zdecydowanie wolę wino czerwone, ale mój brat uwielbia Chivas Regal - przynajmniej nie mam problemu z prezentem dla Niego:-) Jakbym dodała Jego ukochaną whisky do drinka, to powiedziałby, że to profanacja. Tylko z lodem!!:-)) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Jack Daniel's! podstawowy przepis: 4 kostki lodu i whiskey na dwa palce ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. A ja uwielbiam Ballantines`a, z samym lodem, czasem z colą i lodem. A najlepiej smakuje na plaży nad naszym polskim morzem, z ukochanym przy boku :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mój maz uwielbia irish whisky Tullamore Dew. Zawsze pija je z cola i kostkami lodu. Czasami robi tez drinki: whiskey, sok z cytryny, miód, goraca woda. Proporcji nie podam, bo nie pamietam. Powiem tylko, ze drink jest pyszny i mocno rozgrzewajacy, idealny na zimne wieczory. I nawet ja, nie lubiaca whisky wypije takiego drinka :) Mysle wiec, ze taka piersióweczka bardzo ucieszyla by mojego meza, mimo, ze aniolem nie jest ;))) Pozdrawiam!
    kasia_b10@interia.eu

    OdpowiedzUsuń
  11. ja lubię pijanego żurawia :
    50 ml whisky, 50 ml soku żurawinowego, 120ml soku pomarańczowego, ćwiartka cytryny.
    Mieszamy w shakerze, z kostkami lodu i dodajemy lekko wyciśniętą ćwiartke z cytryny

    ot taki babski drink`

    OdpowiedzUsuń
  12. No więc pamiętam jeden czadowy alkoholowy napój czyli mieszanka Whisky z Ballantines pół na pół w szklaneczce, rano na imprezie były porozrzucane galoty i nikt nie wiedział które są kogo. Whisky i balantines to rewelacyjne połączenie ale tylko wśród dobrze znanych Ci osób, najlepiej z partnerem :)- czegoś takiego nie pija się w każdym razie u obcoli ale warte spróbowania :))

    OdpowiedzUsuń
  13. Black and White - tylko i wyłącznie.

    Czysta bez lodu, bez wody bez jakiś cudów. Whisky nie nadaje się do drinków. Znaczy się, nadaje się każdy alkohol ale są takie których mieszanie z czymkolwiek jest niedopuszczalne. Coś jak kawa z dżemem - da się? Da ale czy ma sens ;)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Ballantines + konfitura żyrawinowa i nie za dużo coca coli :) mniammm.... palce lizać :)
    i tak bardzo kobieco :)

    pozdrawiam,
    Marlena

    OdpowiedzUsuń
  15. Ballantines + konfitura żyrawinowa i nie za dużo coca coli :) mniammm.... palce lizać :)
    i tak bardzo kobieco :)

    pozdrawiam,
    Marlena

    zapomniałam o e-mailu :) : zaistniej@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. MÓJ MALINOWY PONCZ: (http://sweetandchili.wordpress.com/2012/09/17/malinowy-poncz/)

    1 i 1/2 szklanki świeżych lub mrożonych malin
    1 cytryna
    4 kieliszki whiskey
    3 szklanki mocnej herbaty
    2 szklanki wody mineralnej
    cukier (według uznania)
    liście mięty
    kostki lodu

    Zaparzyć 2 szklanki mocnej herbaty, mieszać ok. 5 min, by odrobinę się ostudziła i wrzucić lekko rozgniecione maliny, ponownie wymieszać i pozostawić na kolejne 5 min.

    Wyciskamy całą cytrynę i dolewamy do herbaty wraz z 4 kieliszkami whiskey, mieszamy, czekamy do całkowitego ostudzenia napoju.Po ostudzeniu przelewamy przez sitko do innego naczynia, dodajemy cukier i schłodzoną wodę mineralną, dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.

    Napój podajemy z lodem i listkiem mięty w kieliszkach lub szklankach do drinków.

    OdpowiedzUsuń
  17. ja żyję w kraju, w którym whiskey jest dodatkiem do wszystkiego - dodaje się ją do tzw. "stews" czyli zawiesistych, bardzo mięsnych gulaszy, polewa się nią lody, miesza ze śmietanką i tworzy słynny "irish cream", a nawet się nią leczy. istnieje irlandzkie powiedzenie, że jeśli czegoś nie da się wyleczyć masłem i whiskey, tego nie da się wyleczyć w ogóle :) w pubach podaje się ją w nieco szokującej dla Polaków (lubiących zimne napoje wysokoprocentowe) formie - w temperaturze pokojowej w przeźroczystej szklance (takiej jak szklanki z koszyczkiem) i pije się ją obojętnie jak, ważne żeby dużo przy tym mówić, śpiewać, a nawet tańczyć :) moja ulubiona forma picia whiskey to rozgrzewająca szklanica z miodem i cytryną, tylko, że... bez miodu i cytryny :) pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Samej czystej whisky nie przełknę ale lubię dodawać ją do schabu i żeberek. Z drinków lubię szczególnie ten z cherry:
    1 kieliszek Whisky
    1.5 kieliszka Cherry Brandy
    1 kieliszek Sok z limonki
    Sok z żurawiny
    pół szklanki lodu

    Joanna
    kabanos_25@onet.eu


    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam whisky. To mój najlepszy trunek :) Koniecznie Jack Daniel's z colą i cytryną. Fajnie smakuje także połączenie whisky z sokiem żurawinowym i cytrynowym w proporcji 2:4:1. koniecznie z kostkami lodu.
    olusia23@poczta.onet.pl

    OdpowiedzUsuń
  20. Whisky piję rzadko, ale jeżeli już to jest to Jack Daniel's. W kwadratowej szklance, z kostkami lodu i colą.
    Z dodatkiem cytryny także mi się zdarzało. W ogóle przypominałam sobie właśnie, że mam w domu butelkę, chyba zaproszę jutro znajomych ;)

    edith26@gazeta.pl

    OdpowiedzUsuń
  21. Mi najbardziej smakuje Jack Daniel's oraz BALLANTINE’S. Whisky jest znakomity z lodem, lemoniadą i z wyciśniętą lekko limonką, którą następnie wrzucamy do szklanki.

    pozdrawiam
    monis7672wp.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mała korekta maila...
      monis767@wp.pl
      pozdrawiam :)

      Usuń
  22. MacNAIR's bardzo delikatna! idealna dla kobiet! :) Pije ją z spritem, ewentualnie colą! :) whisky musi byc bardzo zimna, jak również szklanki do niej! :)


    Asia
    e-mail: joanna.urszulak@wp.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger