Palmiery

Od serca.
Dla serca.
Z miłości.
Cynamonowe palmiery
palmiery, cynamonowe palmiery, ciasteczka francuskie
ciasto francuskie
jajko
3 łyżki cukru
łyżka cynamonu

Jajko rozmieszać w miseczce.
Jajkiem posmarować rozłożone ciasto francuskie.
Cynamon wymieszać z cukrem i posypać nim płat ciasta.
Ciasto składamy z dwóch stron na pół do środka (tak jak się zamyka książkę) i po raz kolejny na pół, aż powstaną dwa wałeczki, które do siebie lekko dociskamy (patrz zdjęcie).
Przekroić na około 2 cm kawałki i ustawić na papierze do pieczenia.
Piec przez 15 minut w 200st.C.
palmiery, cynamonowe palmiery, ciasteczka francuskie

palmiery, cynamonowe palmiery, ciasteczka francuskie

29 komentarzy:

  1. Uwielbiam palmiery. Robi się je w 5 minut i są takie dobre;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ostatnio robiłam wręcz identyczne, pyycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie mogę odwiedzać Twojego bloga bo nie wychodzę już z kuchni:)hehe piękne i takie słodkie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chwila przygotowania a potem tyle przyjemności z jedzenia! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ulubione :)
    U mnie mówi się na nie świńskie uszka :>

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja tez muszę spróbować, tak słodziutko wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  7. pysznie się prezentują)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy ich nie robiłam :) Ciasto francuskie mam, więc chyba będę musiała wreszcie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. urocze! cudownie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  10. to już wiem, co w weekend będę robić

    OdpowiedzUsuń
  11. chwila rozkosznego zapomnienia z tymi Twoimi palmierkami..
    ach.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo apetyczne. I do tego cynamon. W sam raz na jesień. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Pomysł super, prosto i szybko, a jak atrakcyjnie się prezentują te ciasteczka, rewelacja :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zrobiłam, są na prawdę rewelacyjne i ładnie się prezentują na talerzu :-) wkrótce pokażę na blogu :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie pochwal się też na fanpejdżu moim :)

      Usuń
  15. Zapomniałaś dodać, że płachtę ciasta francuskiego A4 należy wpierw rozkroić na pół. W przeciwnym razie serduszka będą za grube i się poprzypalają.
    Nie wiem czemu, ale u mnie one ani nie wyglądają tak efektownie, ani nie mają jakiegoś zachwycającego smaku. Ot po prostu lekko słodkie ciasto francuskie.
    + za to, że błyskawicznie się je robi :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zapomniałam, robiłam z całego ciasta i nic się nie przypaliło.

      Usuń
  16. no wreszcie znalazłam swój smak ciasta francuskiego :) też zrobiłam z całego ciasta i też się nie przypaliły... błyskawiczne i pyszne, upiekłam dziś na śniadanie, dzieciaki zachwycone

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że przepis się spodobał :)

      Usuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger