Zupa z dyni

Idealnie.
Pomarańczowa.
Kremowa.
Dyniowa.

Zupa dyniowa z szafranem


 2 kg dyni (już bez miąższu)
1,5 litra bulionu
cebula
2 ząbki czosnku
łyżka oliwy
łyżeczka chilli
szczypta nitek szafranu

Z dyni wydrążyć miąższ i obrać ze skórki.
Pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek drobno posiekać.
W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę z czosnkiem i smażyć chwilę aż cebula się zeszkli.
Dodać dynię i zalać całość bulionem.
Doprawić chilli i szafranem.
Zagotować i zmiksować na krem przy użyciu blendera.




12 komentarzy:

  1. prawdziwie jesienna i myślę, że doskonale rozgrzewająca :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ma idealny kolor na taki brzydki dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny przepis:) u mnie jeszcze dyni nie bylo w kuchni w tym sezonie...musze to zmienic:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z szafranem to jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm... w takie śniegowe dni musi idealnie rozgrzewać!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dynia i do tego szafran... wygląda nad wyraz pomarańczowo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tak za mną "chodzi" zup[a dyniowa, już nawet kupiłam dynię:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Rozgrzewająca zupa- mnie nawet kolor rozgrzał:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ostatnio u cioci zjadłam po raz pierwszy zupę krem z dyni i jestem zachwycona :-) Piękny kolor.

    OdpowiedzUsuń
  10. Idealna na jesienne dni :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger