Jablecznik pelnoziarnisty

I kropelki.
Spadają.
Z różowych.
Pelargonii.
Jabłecznik pełnoziarnisty
jabłecznik, przepis na jabłecznik, jabłecznik pełnoziarnisty, ciasto pełnoziarniste, przepis na ciasto pełnoziarniste, ciasto z jabłkami
 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
szklanka trzcinowego cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jaja
0,5 szklanki oleju
2 jabłka
cynamon
cukier perlisty

Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę.
Wlewać stopniowo olej i miksować.
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksować do uzyskania gładkiej masy.
Jabłka obrać i pokroić w plastry.
Ciasto wylać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch układać plastry jabłka - można je oprószyć mąką by nie opadły na dno ciasto. 
Jabłka posypać cynamonem i cukrem perlistym.
Piec 40-50 minut w temp. 170st.C.
jabłecznik, przepis na jabłecznik, jabłecznik pełnoziarnisty, ciasto pełnoziarniste, przepis na ciasto pełnoziarniste, ciasto z jabłkami

jabłecznik, przepis na jabłecznik, jabłecznik pełnoziarnisty, ciasto pełnoziarniste, przepis na ciasto pełnoziarniste, ciasto z jabłkami

jabłecznik, przepis na jabłecznik, jabłecznik pełnoziarnisty, ciasto pełnoziarniste, przepis na ciasto pełnoziarniste, ciasto z jabłkami

Chciałabym Wam polecić mąki z mojego miasta - Gdańskie Młyny. Mąki są dobrej jakości, mamy szeroki ich wybór, jak mąki z kłoskiem, żytnie, pełnoziarniste, orkiszowe, a także specjalne mieszanki chlebowe czy mąki na pizze. W Trójmieście są ogólnodostępne, a dalej podobno w sieci marketów Tesco. Znacie, korzystacie, lubicie? 

35 komentarzy:

  1. jabłecznik i do tego pełnoziarnisty, mniam:))))

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdrowy i pyszny:-) A mąkę używam pełnoziarnistą i orkiszową;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda:) Nie dość ,ze zdrowe, to jeszcze pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. u nas pelargonie już niestety kolor straciły... są szare i smutne. cudny wypiek, zwłaszcza dzieki cukrowi w perelkach...

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmmmmniammmmmm... rozmarzyłam się :) Ach, gdyby nie te jajka! ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wygląda i do tego zdrowy. Idealnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdrowo, a jednocześnie pysznie. I o to chodzi!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajnie wygląda. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. jak ja uwielbiam zdrowe pełnoziarniste wypieki ;d *.*

    OdpowiedzUsuń
  10. Dusiu, piękny i apetyczny ten jabłecznik, fajnie wykorzystałaś mąkę pełnoziarnistą :)
    Pozdrawiam, T.

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam ich mąki. Kupuję albo GM, albo Melvit, chociaż wolę te pierwsze :)
    Apetyczne ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  12. wspaniałe ciasto na jesień :)

    OdpowiedzUsuń
  13. jabłka!:D już mnie kupiłaś:)

    OdpowiedzUsuń
  14. niestety Tesco mam na drugim końcu miasta :(

    OdpowiedzUsuń
  15. wygląda pięknie! masz cudowną formę do ciast. mąki o której piszesz nie znam, ale rozejrzę sie w tesco z czystej ciekawości! pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda wspaniale. Pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Dusiu, jest przepiękny! Muszę go upiec!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  18. piękny jabłecznik, imponujący!

    OdpowiedzUsuń
  19. Śliczne te ciasto, ale bym zjadła;p

    OdpowiedzUsuń
  20. wygląda pięknie i pewnie cudownie smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Zdrowy i pyszny :) Wart wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Zdrowsza wersja jabłecznika. Świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  23. w przekroju wprost bajeczny ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Ciasto obłędne, ale powiedz, proszę, na jak dużą formę wystarczają te proporcje? Chciałam zrobić w prostokątnej i nie wiem, jak duża będzie odpowiednia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. piekłam w tortownicy o średnicy 20cm, jak dasz prostokątną będzie po prostu niższe

      Usuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger