Orkiszowy chleb serowo czosnkowy

Poranki powolne.
Ciepła kawa.
Pilot, tv.

Orkiszowy chleb serowo-czosnkowy
łyżeczka soli
2 łyżeczki suszonych drożdży
3 ząbki czosnku
25 g tartego sera
200 ml ciepłej wody

W misce połączyć mąkę, drożdże, sól i ser.
Czosnek drobno pokroić i dodać do pozostałych składników.
Stopniowo dolewać ciepłą wodę i zagniatać.
Ciasto ma być elastyczne i odchodzić od rąk.
Ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i obsypaną otrębami.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu na 2 godziny do wyrastania.
Piec 25 minut w temp. 220st.C aż skórka u góry zbrązowieje.



15 komentarzy:

  1. Oj kusicie wszyscy tymi pysznymi chlebami. Przekonałaś mnie Dusiu. Praca i oferty poczekają a ja idę zrobić chleb. Dzięki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekam na efekty i zdjęcie na fanpagu :) powodzenia :)

      Usuń
  2. Mmmm...domowy chleb - pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetycznie wygląda. Zapisuję do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Marzę o takich porankach!! Piękny chlebek!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam zapach świeżo upieczonego pieczywa mmmm :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mmmm :) z nutą czosnku i sera musiał świetnie smakować!

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj pyszniutki ten Twój chlebuś Dusiu i jaki cudny :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. widzę, że i Ciebie wzięło na pieczenie chleba :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Z takimi dodatkami musi wybornie smakowac

    OdpowiedzUsuń
  10. piękny :) u mnie też chlebek :) nie ma to jak domowe pieczywo!

    OdpowiedzUsuń
  11. Dusiu, wyszedł wspaniale! Podziwiam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak z piekarni:) Wygląda na przesmaczny, a dodatek czosnku robi go jeszcze atrakcyjniejszym:D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger