10 grudnia 2012

Barszcz czerwony wigilijny

Tydzień ciężkiej.
Nauki.

Barszcz czerwony wigilijny
barszcz czerwony, przepis na barszcz, barszcz wigilijny, barszcz na święta, przepis na barszcz czerwony, jak zrobić barszcz czerwony

garść suszonych grzybów
4 ząbki czosnku
4 średnie buraki
2 litry wywaru warzywnego
2 liście laurowe
3 łyżki majeranku
6 ziaren czarnego pieprzu
4 ziarenka ziela angielskiego
3 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz

Grzyby opłukać i zalać 2 szklankami zimnej wody, zostawić na noc do namoknięcia.
Buraki umyć, włożyć do garnka i zalać wodą ponad ich powierzchnię.
Gotować do miękkości, średniej wielkości buraki gotują się około 1,5 godziny.
Wyjąć z wody, zostawić do ostygnięcia.
Następnego dnia grzyby ugotować w wodzie, w której się moczyły z dodatkiem liści laurowych i czosnku, zajmie to około 20 minut.
W między czasie obrać buraki i zetrzeć na tarce.
Wywar podgrzać i do wrzącego dodać: majeranek, pieprz, ziele angielskie.
Dodać starte buraki razem z sokiem, który puściły i gotować do 5 minut doprawiając solą i pieprzem.
Barszcz przecedzić przez sito.
Do przecedzonego dodać wywar z grzybów (razem z grzybami) i sok z cytryny.
Po rozlaniu do miseczek dodaję majeranek i pieprz.
barszcz czerwony, przepis na barszcz, barszcz wigilijny, barszcz na święta, przepis na barszcz czerwony, jak zrobić barszcz czerwony
barszcz czerwony, przepis na barszcz, barszcz wigilijny, barszcz na święta, przepis na barszcz czerwony, jak zrobić barszcz czerwony

19 komentarzy:

  1. u mnie barszcz u ciebie barszcz, ale się zgrałyśmy;) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Barszczyk świąteczny to podstawa! tylko w ten jeden dzień smakuje wyjątkowo. U mnie buraczki gotują się z jabłkami, cebulą, czosnkiem i plastrami cytryny razem. Tylko na Wigilię robię taki inny barszczyk. Twój wygląda obłędnie smacznie! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam barszczyk :) Sam jego kolor wprawia mnie w dobry nastrój. I pomyśleć, że jako dziecko barszczu nie lubiłam i próbowałam tylko trochę zawsze na wigilię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dusiu...zgłaszaj do Akcji tecza Smaków - cudny kolor - i takie przedswiateczne dania tez zasluguja na pokazannie swiatu :) ja tez bede robic w tym roku - wedlug przepisu mej mamy ! bardzo podobnie !!! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie wyobrażam sobie kolacji wigilijnej bez barszczyku mojej Mamy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale mam ochotę teraz na taki barszcz :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oh już niedługo będę mogła się takim zajadać :)

    OdpowiedzUsuń
  8. gorący barszczyk po spacerze po śniegu to jest to:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękny kolor barszczu. Nigdy nie robiłam barszczu w ten sposób. Na pewno jest dobry a w wigilię ciężko się wyrobić z ugotowaniem na czas. A tak to można dzień wcześniej ugotować a w wigilię tylko doprawić. Nie uznaje barszczów z torebki.

    OdpowiedzUsuń
  10. Super barszczyk :) Wyrazy podziwu za tak precyzyjne podanie składników... nawet co do liczby ziarenek :)

    OdpowiedzUsuń
  11. This site was... how do yоu say іt?
    Relevаnt!! Finally I've found something which helped me. Thank you!

    Also visit my web blog - reverbnation promo

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmm, przepis wygląda na ciekawy. Chyba jeszcze dzisiaj go zrobię :D Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  13. zrobiłam ten barszcz :( niestety wyszedł niedobry. Całość do wylania. Nie mogłam nic zepsuć bo przepis jest prosty jak...barszcz :) obawiam się że może to wina składników? ale sama już nie wiem, buraczki były ładne, grzybki też, wywar warzywny z Twojego przepisu też wyszedł dobry. Nie wiem w czym rzecz :( a taką miałam ochotę na barszcz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie mam pojęcia czemu się nie udało, może jednak coś z burakami było nie tak? Ale czemu wyszedł nie dobry?

      Usuń

Anonimie podaj swoje imię.
Zachęcam do dzielenia się zdjęciami dań zrobionych z mojego bloga na fanpagu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...