Grzybówki-wileńskie pierogi

Najlepsze.
Ulubione.
Raz do roku.
Babcine.

Pierogi wileńskie z grzybami - grzybówki
przepis rodzinny
pierogi z grzybami, pierogi na wigilię, grzybówki, pierogi wileńskie, pierogi smażone
ciasto
3 szklanki mąki
3 żółtka
2 łyżki oleju
około 1 - 1,5 szklanki zimnej wody
sól

farsz:
suszone grzyby
cebula
łyżeczka oleju
sól, pieprz

Suszone grzyby przepłukać wodą w celu pozbycia się zanieczyszczeń.
Zalać wodą w misce i zostawić na noc.
Następnie razem z wodą ugotować do miękkości.
Grzyby zmielić przez maszynkę lub przy użyciu innego sprzętu, albo drobno pokroić.
Cebulę posiekać drobno i podsmażyć na rozgrzanym oleju.
Jak stanie się szklista dodać grzyby, smażyć chwilę razem doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Zostawić do ostygnięcia.
Mąkę zagnieść z żółtkami i olejem, stopniowo dodawać wodę, żeby ciasto stało się miękkie i elastyczne (u mnie zgarnia około 1,5 szklanki wody). Doprawić solą.
Ciasto rozwałkować i wykrawać szklanką kółka.
Na każde kółko nakładać farsz i formować pierogi, dociskając je widelcem.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu (używam frytownicy) aż staną się złociste z obu stron.

Idealne do barszczyku i do podjadania.
pierogi z grzybami, pierogi na wigilię, grzybówki, pierogi wileńskie, pierogi smażone
pierogi z grzybami, pierogi na wigilię, grzybówki, pierogi wileńskie, pierogi smażone

14 komentarzy:

  1. Świetne i takie chrupiące:-))

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności, jutro takie podobne piekę :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Raz do roku można się poświęcić :D

      Usuń
  4. Jak cudnie :)

    Zapraszam na konkurs z PRYMAT : http://book-and-cooking.blogspot.com/2012/11/konkurs-z-firma-prymat-edycja-swiateczna.html Wystarczy podać przepis na danie świąteczne, obojętnie jakie z użyciem przypraw PRYMAT ;)

    Wesołych Świąt !

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie raz do roku są bardzo podobne ( i o podobnym pochodzeniu:), ale ciasto jest drożdżowe. Nazywamy je grzybowikami. Uwielbiam...

    OdpowiedzUsuń
  6. Hej.Mam do was taka prośbę. Prowadzę bloga kulinarnego,ale nie takiego zwykłego. Założyłam blog kulinarny też po to,żeby wyjść z Pro Any.
    Licze,że wpadniecie do mnie i będziecie mnie wspierać ;)

    To adres mojego bloga- http://lekko-pysznie-i-zdrowo.blogspot.de

    OdpowiedzUsuń
  7. mm, takie chrupiące ;)
    zjadłabym z ochotą ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. pycha! na Wigilię w mojej rodzinie też się takie jada!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. a mogłyby być np pieczarki posiekane i podsmazone na patelni ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można spróbować :) daj znać czy były dobre :),0

      Usuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger