Makowa choinka

Dobry uczynek.
Kotek uratowany.
Dusia szczęśliwa.
Ewci dziękuję za pomoc:*

Makowa choinka z ciasta francuskiego
ciasto choinka, ciasto z makiem, ciasto francuskie z makiem, makowa choinka, choinka z ciasta francuskiego
opakowanie ciasta francuskiego
około pół puszki masy makowej

Ciasto francuskie składamy na pół i wycinamy duży równoboczny trójkąt.
W ten sposób otrzymujemy dwa trójkąty, jeden z nich odkładamy na bok.
Na pozostawiony trójkąt nakładamy równomiernie masę makową.
Całość przykrywamy pozostawionym na boku ciastem.
Teraz brzegi nacinamy z dwóch stron, tworząc gałązki - pamiętać by nie naciąć całego ciasta.
Gałązki choinki chwytami i okręcamy wokół własnej osi (jak na zdjęciu).
Z resztek ciasta doklejamy pieniek choinki.
Piec w temp. 200st. C przez około 20 minut do zrumienienia.
Po ostygnięciu można choinkę dowolnie lukrować :)
ciasto choinka, ciasto z makiem, ciasto francuskie z makiem, makowa choinka, choinka z ciasta francuskiego 
ciasto choinka, ciasto z makiem, ciasto francuskie z makiem, makowa choinka, choinka z ciasta francuskiego

ciasto choinka, ciasto z makiem, ciasto francuskie z makiem, makowa choinka, choinka z ciasta francuskiego

33 komentarze:

  1. Ale cudo! Takiej choinki jeszcze nie widziałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kotek też jest na pewno szczęśliwy dzięki Wam!
    Prawdziwe arcydzieło z tej choinki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. cudeńko :)
    z jakże bogatym makowym wnętrzem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy wcześniej czegoś lepszego nie widziałam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Doskonały pomysł! :)
    Wesołych Dusiu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zadziwiające co można zrobić ze zwykłego ciasta francuskiego, przepiękne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. omomom, wolę niż makowiec, makowiec mi się chyba trochę przejadł :)

    Wesołych i radosnych!

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam te świąteczne szaleństwa w kuchni :)
    Wesołych i spokojnych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  9. mmm ale cudna choinka , i do tego makowa *.*

    OdpowiedzUsuń
  10. Super wygląda! Poza tym uwielbiam ciasto francuskie ;) Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda rewelacyjnie! Pięknych, magicznych, no i przede wszystkim smaczynych Świąt:-)!

    OdpowiedzUsuń
  12. Fantastyczna!
    Wesołych Dusiowa:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wesołych Świąt Dusiu!:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepiękna! Wszystkiego dobrego! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wspaniała choinka!Nie wiem Dusiu jak to jest ale śniłaś mi się dzisiaj. Śnił mi się Twój blog na "żywo" . Życzę Ci wspaniałego Roku i udanych Świąt z rodzinką i tymi , których kochasz. Anita

    OdpowiedzUsuń
  16. wspaniała! :) piękna ozdoba świątecznego stołu i zarazem pyszne ciasto :)
    Szczęśliwych, pogodnych i spokojnych świąt spędzonych w rodzinnej atmosferze! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wesołych Świąt Dusiu !!!

    OdpowiedzUsuń
  18. ta choinka wygląda po prostu obłędnie!!
    Wesołych!:)

    OdpowiedzUsuń
  19. świetnie ta choinka wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Cześc, wyszłoby z gotowego ciasta drożdżowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie będzie takich warstw, gałązki wyjdą bardziej kuliste, ale oczywiście można spróbować.

      Usuń
  21. Cześć, wyszłoby z gotowego ciasta drożdżowego?

    OdpowiedzUsuń
  22. ... Boziu jak sliczna ... i napewno smacza... biedzie krolowala na moim stole na Swieta Bozego Narodzenia ... Wielkie dzieki ... Ala

    OdpowiedzUsuń
  23. Wow rewelacyjny pomysł, jestem zachwycona, na pewno już wiem, że skorzystam przyjęcie świąteczne ze znajomymi :))

    OdpowiedzUsuń
  24. Ale piękna na sam widok zaczynam mielić buzią ... Muszę pomyśleć nad jej wersją bezglutenową mam nadzieję że z innego ciasta ta sama sztuczka da podobny efekt wizualny pięknej choinki i co najważniejsze będzie pysznie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger