Muffinki piernikowe

Bez zmian.
Bez sił.
Muffinki piernikowe
muffinki piernikowe, muffiny piernikowe, muffinki świąteczne, przepis na muffinki, muffinki, muffiny, babeczki świąteczne
2 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
1/3 szklanki oleju
jajko
łyżeczka kakao

W jednej misce łączymy składniki suche: mąkę, cukier, proszek, przyprawę korzenną i kakao.
W drugiej misce mokre składniki: mleko, miód, olej i jajko.
Zawartość dwóch misek łączymy ze sobą, mieszając łyżką niezbyt dokładnie.
Przekładamy do formy i nalewamy do 3/4 wysokości papilotki.
Pieczemy 25 minut w temp. 180st.C.

Przed podaniem możemy muffinki polać polewą, użyłam polewy toffi Dr. Oetker i ozdobić posypkami.
muffinki piernikowe, muffiny piernikowe, muffinki świąteczne, przepis na muffinki, muffinki, muffiny, babeczki świąteczne
muffinki piernikowe, muffiny piernikowe, muffinki świąteczne, przepis na muffinki, muffinki, muffiny, babeczki świąteczne

51 komentarzy:

  1. Oj, zapachniało świętami

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie sliczniutkie, a dekoracja z czekolady syper

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż ślinka cieknie! Lecę do kuchni piec je. Będą idealna na ten weekend :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale super muffinki:) Musza być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczne..... Piękne.... Pozdrawiam świątecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ładne te muffinki takie świąteczne:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajnie ta polewa wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie śliczne :) Muszą pachnieć obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dusiu, aż mi w pracy zapachniało Twoimi muffinkami ! Prześliczne i bardzo apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Tak mi się spodobał przepis, że zrobiłam sama takie babeczki dokładnie z Twojego przepisu wyszły wyśmienite ! Opublikowałam je na moim blogu wraz z Twoją stroną :) Coś pysznego !!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają pięknie ja też wypróbuję chyba : )

    OdpowiedzUsuń
  12. pięknie wyglądają aż szkoda ich jeść:D

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają wspaniale :) pozdrawiam i życzę szybkiego powrotu do sił i zdrowia :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Może upiekę je zamiast pierniczków? Miła odmiana na Świątecznym stole! :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas sprawdziły się lepiej niż pierniczki, które leżą do dzisiaj a muffince nikt się nie oprze:)

      Usuń
  15. Ale ślicznei wyglądają!; )

    OdpowiedzUsuń
  16. Dusiu, no nie wpadałam na pomysł piernikowych muff! jesteś genialna :*

    OdpowiedzUsuń
  17. Wyglądają pięknie :) Właśnie poszukuję przepisu na muffinki na święta, super pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. wyglądają perfekcyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Świetne ! W domu nie mamy zwyczaju piec pierniczkow, a muffinki zawsze smakują :) dziękuje za nowy przepis :* !
    P.s. To jest na 12 sztuk przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, taka standardowa porcja 10-12 sztuk :)

      Usuń
  20. Idealne na święta! :) Pycha! :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Dusiu,
    Twoje muffinki są bardzo świąteczne i po prostu urocze!

    Pozdrawiam Cię serdecznie,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  22. Urocze i jak piernikowe to na pewno pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  23. Urocze muffiny i do tego te maleńkie gwiazdeczki i księżyce, rozpływam się w zachwycie :). Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  24. Upiekłam :) Są przepyszne!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  25. ma tylko jedno pytanie: w jaki sposób połączyć mokre składniki? normalnie łyżką czy mikserem/robotem kuchennym ? pytam bo nie znam się za bardzo ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najlepiej mikserem :) albo trzepaczką

      Usuń
  26. właśnie tego szukam :)
    podpowiedzcie proszę czy pasuje i co by się stało jak do środka dałabym POWIDŁA ŚLIWKOWE (żeby było coś "mokrego"). Proszę o pomoc doświadczone muffinkomaniaczki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, mogą być :) jak będziesz nakładać do papilotek to łyżka ciasta, kapka powidła i przykryć resztą ciasta:)

      Usuń
  27. A czy muffinki sa wilgotne czy bardziej suche?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieżko powiedzieć, wszystko kwestia ile będziesz piekła. U mnie suchsze wyszły.

      Usuń
  28. boskie :) przepyszne !!!!! POLECAM z powidłami śliwkowymi, jest coś ciekawego w środku :) jak dla mnie na przyszłość dam więcej przyprawy do piernika ....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super :) Ja daję mało przyprawy, bo rodzina nie lubi :) może za rok z powidłami spróbuję

      Usuń
  29. zainspirowałaś mnie na święta, dziękuję! http://bitedelite.pl/2012/12/piernikowe-babeczki/

    wesołych i bardzo smakowitych świąt! <3

    OdpowiedzUsuń
  30. cześć
    Dziękuję za przepis. :)) Napisałam, że z Twojego bloga, bo przyznam, że na blogspocie dopiero zaczynam i te linkowanie mi jakoś nie wychodzi. :(((( Naprawdę próbowałam, niby wszystko robię ok, niby jest link, ale on nie chce przekierować mi. Tak, że podlinkuję z całą pewnością, jak tylko uda mi się rozgryźć linki :)) Wczraj przy blogu siedziałam cały dzień i może po prostu to już była kwestia zmęczenia.
    Mam nadzieję, że nie gniewasz się, ja wciąż będę pracować nad blogiem i myślę, że niedługo brakujące linki się pojawią.
    Pozdrawiam
    Dorota R

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że się nie gniewam :)

      Usuń
  31. A to ja sobie dziś takie zrobię też ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, Agato podeślij fotkę do albumu czytelników - będzie mi miło :)

      Usuń
  32. czy jak zastąpię zwykłe mleko - kozim może to coś zmienić w efekcie końcowym? :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Zostało mi ze świątecznych pierniczków trochę miodu i przyprawy korzennej. Zrobiłam te muffinki wczoraj a dzisiaj musze znowu zrobić :) Są przepyszne i bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Ja jestem zwolenniczką nadzianych babeczek więc do środka włożyłam po łyżeczce dżemu wiśniowego. Znów zapachniało Świętami.

    OdpowiedzUsuń
  34. Wyszły przepyszne :) mam jeszcze dwa pytania, kiedy wyciągnąć je z papilotek (czy w ogóle je wyciągać)? oraz jak je najlepiej przechować (czy w zamkniętym pojemniku czy przykryte ściereczką)? Z góry dziękuję za pomoc

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mnie to cieszy, jeśli masz ochotę wyślij zdjęcie do galerii czytelników :). Przez 1-2 przechowuję pod ściereczką w kuchni, potem w pojemniku w lodówce. Jeśli pieczone w papilotkach to ja tak podaję gościom i sami sobie ja zdejmują przed ugryzieniem :)

      Usuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger