Piernik

Rekordy wejść.
Na blogu.
Szukajcie.
Inspirujcie się.

Piernik marchewkowy
piernik, jak zrobić piernik, piernik marchewkowy, przepis na piernik, piernik z marchewką, prosty piernik
 2 szklanki cukru
szklanka oleju
4 jajka
3 szklanki mąki
łyżeczka cynamonu
łyżeczka kakao
2 szklanki tartej marchewki
puszka ananasa

Białka oddzielić od żółtek.
Cukier zmiksować z żółtkami i olejem.
Stopniowo wsypywać mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawami (korzenną, cynamonem i kakao), ucierać już ręcznie.
Dodać starte marchewki na dużych oczkach i pokrojonego drobno ananasa.
Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do ciasta.
Piec około 40 minut w temp. 180st.C do tzw.suchego patyczka.
piernik, jak zrobić piernik, piernik marchewkowy, przepis na piernik, piernik z marchewką, prosty piernik

19 komentarzy:

  1. piernik z marchewką i ananasem! ale fajnie:-))

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie i świątecznie u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam ciasto marchewkowe, więc piernik marchewkowy dopiero musi być wspaniały!

    OdpowiedzUsuń
  4. marchewkowy omomom pychotka świąteczna ;d

    OdpowiedzUsuń
  5. zaslugujesz na kazdy rekord :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mm to musi być niezwykle smaczny piernik :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto marchewkowe lubię, a połączenie go z piernikiem brzmi cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takiego piernika jeszcze nie jadłam, koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. boski!
    uwielbiam pierniki:D

    OdpowiedzUsuń
  10. U mnie tez rekordy.Wszyscy gotuja i piecza! To juz niecale dwa dni!

    OdpowiedzUsuń
  11. zrobiłam ten piernik z małymi zmianami i muszę stwierdzić, że jest pyszny! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Prosty i szybki przepis :) Jeszcze tylko kupię składniki i zabieram się za pieczenie :) A skoro jesteś z Trójmiasta to ja też polecę Ci fajną stronę, bo właśnie ruszyła inicjatywa także w Gdyni : www.wiemcojem.pl czyli zdrowe (bo bez chemii), tradycyjne produkty które kupujesz od gospodarzy z Trójmiasta. Polecam i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. przepis na jaka forme

    OdpowiedzUsuń
  14. a mozna uzyc maki pszennej pelnoziarnistej np. gdanskiej mlyny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można spróbować choć nigdy nie robiłam

      Usuń
  15. brakuje mi w przepisie: wielkość foremki czy obsypać foremkę bułką czy mąką. Jaka jest ta konsystencja przed włożeniem do piekarnika, piec w termoobiegu czy od dołu? 2 szklanki marchwi luźno wsypane wiórki do szklanki czy raczej je docisnąć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Duża prostokątna blszka około 20 cm x 30
      obsypać można dowolnie
      piekę zawsze góra dół
      lekko docisnąć marchew, a najbezpieczniej nie dociskać

      Usuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger