30 września 2012

Deser pełen miłości.

Dla mojego kochanego.
Chłopaka.
Pavciu :*
Deser pełen miłości
Ciasto:
 60g mąki
40g masła
pół łyżeczki proszku do pieczenia
jajko
2 łyżki mleka
kropelka aromatu cytrynowego
płaska łyżeczka barwnika czerwonego
Krem:
125g mascarpone
żółtko
łyżka cukru pudru

Składniki na ciasto zmiksować na gładką masę.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto.
Piec w 180st.C przez 10-15minut. 
Zostawić do ostygnięcia, albo włożyć do lodówki na kilka minut jeżeli chcemy deser przygotować szybko.
Przygotować krem, miksując żółtko z cukrem pudrem.
Dodać mascarpone ze śmietan fixem i na wolnych obrotach miksować chwilę, a potem wymieszać łyżką.
Z ciasta wyciąć foremką serduszko, a resztę pokruszyć.
Nakładać do pucharków na zmianę pokruszone ciasto i masę, a na wierzchu ułożyć serduszko.

27 września 2012

Kotleciki z mieta.

Bo czas.
Mięty mija.
Kotleciki z miętą
kotlety z miętą, kotleciki z miętą, przepis na kotlety z miętą
 500g mięsa mielonego
jajko
garść mięty
czerstwa bułka
cebula
sól, pieprz ziołowy

Mięso wymieszać z jajkiem i drobno pokrojoną miętą.
Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć i razem z pokrojoną w kostkę cebulą dodać do mięsa.
Doprawić całość solą i pieprzem ziołowym.
W ręku formować niewielkie kotleciki i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do zbrązowienia.
kotlety z miętą, kotleciki z miętą, przepis na kotlety z miętą

26 września 2012

Kurczak teriyaki.

Nowe smaki.
Uczę się.

Kurczak teriyaki na kuskusie z suszonymi pomidorami
 pierś z kurczaka
sos teriyaki
pół szklanki kuskusu
szklanka wrzątku/bulionu
kilka suszonych pomidorów 
garść listków rukoli

Pierś pokroić na paseczki i zalać sosem teriyaki, który posłuży jako marynata (marynowałam 30minut, myślę, że im dłużej tym lepiej).
Po tym czasie smażymy na minimalnej ilości tłuszczu kurczaka aż mięso wewnątrz będzie białe.
Kuskus zalewamy wrzątkiem lub bulionem (bulionu ma być 1cm powyżej kaszy).
Gdy kasza wsiąknie to mieszamy ją z pokrojonymi na mniejsze kawałki pomidorami suszonymi.
Na talerz wykładamy przygotowany kuskus, na to mięso a na wierzch liście rukoli.

Użyłam sosu od aledobre.pl, który do kupienia jest tutaj. Jest to autentyczny japoński sos marki Yamasa. Doskonale podkreśla smak mięs, ryb i warzyw. Produkowany na bazie oryginalnie warzonego sosu sojowego. Minusem tego sosu jest zawartość glutaminianu sodu.

25 września 2012

Salatka z gorgonzola i gruszka.

Chłodny poranek.
Słoneczny dzień.
Co przyniesie noc?
Sałatka z gorgonzolą, gruszką i orzechami
garść rukoli
2 gruszki
100g sera gorgonzola
10 winogron
kilka orzechów włoskich
dip:
2 łyżki oleju z pestek dyni
łyżeczka miodu
łyżka musztardy miodowej
płaska łyżeczka soku z cytryny

Na talerzu wyłożyć rukolę.
Gruszkę obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i wtedy rozłożyć kawałki owoców na talerzu.
Dodać pokrojony drobno ser gorgonzola.
Dorzucić winogrona i orzechy włoskie.
Przygotować dip, mieszając wszystkie składniki ze sobą.
Przed podaniem polać sałatkę dipem. 


W dipie wykorzystałam olej z pestek dyni, który charakteryzuje się orzechowym aromatem i ciemną barwą. Olej ten pozytywnie wpływa na układ moczowo-płciowy i zdrowy wygląd skóry i włosów. Olej pochodzi z austriackiej Styrii. W skrócie wyśmienity.

Sok z marchewek i jablek.

Jesień.
Ma kolor.
Pomarańczowy.
Sok z marchewek i jabłek

24 września 2012

Zmiana adresu i ciasteczka rozane.

Stało się. Zrobiłam wielki krok w przód. Kupiłam domenę i teraz znajdziecie mnie pod adresem www.dusiowakuchnia.pl adres jest krótszy, bez myślnika dla ułatwienia. 
Teraz mój blog ma swój własny dom. Czuję jakąś taką dumę :) Z tej okazji dla Was słodkie ciasteczka z serduszkowym okienkiem i różanym nadzieniem :)

Ciasteczka różane
ciasteczka, ciasteczka różane, ciasteczka z okienkiem, ciasteczka z konfiturą, przepis na ciasteczka.

22 września 2012

Syrop mietowy.

Słodki.
Syrop miętowy
szklanka ubitych świeżych liści mięty
szklanka cukru
2 szklanki wody

Cukier rozpuścić w wodzie gotując.
Jak się rozpuści dodać miętę i gotować aż syrop zgęstnieje.
Przed przelaniem do słoiczka pozbywamy się liści odcedzając przez gazę lub sito o drobnych oczkach.
Syrop przechowywać w lodówce.


a tutaj link do wywiadu ze mną klik

21 września 2012

Crumble ze sliwkami

Działam.
Crumble ze śliwkami i migdałami
crumble śliwkowe, crumble ze śliwkami, przepis na crumble, śliwki, przepis na śliwki
15 śliwek
3 łyżki cukru trzcinowego
100ml soku pomarańczowego
łyżeczka cynamonu

100g mąki
50g masła
2 łyżki cukru
50g migdałów w płatkach

Śliwki przekrojone na połówki wymieszać z cukrem trzcinowym, sokiem i cynamonem.
Całość przekładamy do 3ech kokilek.
Zagnieść kruszonkę z mąki, miękkiego masła i cukru.
Śliwki posypać częścią migdałów w płatkach.
Wyłożyć kruszonkę, a na nią resztę migdałów.
Zapiekać przez ok.25min w 180st.C.
crumble śliwkowe, crumble ze śliwkami, przepis na crumble, śliwki, przepis na śliwki
crumble śliwkowe, crumble ze śliwkami, przepis na crumble, śliwki, przepis na śliwki



20 września 2012

Deser z ricotta.

Łapię ostatnie kawałki.
Niebieskiego nieba.
Patrzę na zielone liście.
Które już niedługo zmienią kolor.
W kieszeń wkładam kilka.
Kasztanów.
Deser z ricottą
 1,5 opakowania herbatników kakaowych
ser ricotta
łyżka cukru pudru
3 łyżki konfitury malinowej
kilka sztuk borówki
pół tabliczki białej czekolady

Zacząć od rozpuszczenia czekolady w kąpieli wodnej.
Obtoczyć w czekoladzie borówki i wstawić do lodówki aby czekolada zastygła.
Ricottę wymieszać z cukrem pudrem.
Herbatniki rozkruszyć tłuczkiem albo malakserem.
Na dno pucharków wsypać herbatniczki.
Na to wyłożyć ricottę.
Na każdy deser nakładać po łyżce konfitury.
Wyjąć borówki w czekoladzie i przed podaniem ozdobić nimi deser.




19 września 2012

Jajo burger.

I deszcz.
Na sytą kolację.
Jajo-burger
bułka
plaster sera
kilka plasterków ogórka
ketchup
sos barbecue

Bułkę przekroić na pół.
Dolną część wysmarować sosem barbecue.
Nałożyć kotleta z jajkiem, którego przykryć plasterkiem sera.
Dodać ogórka doprawionego solą i pieprzem.
Polać ketchupem i zakryć drugą połówką bułki.
Po przekrojeniu czy też przegryzieniu żółtko z jajka się rozpłynie.

18 września 2012

Papryka faszerowana pomidorem.

Troszkę słońca.
Na moje policzki.
Przekąska ze świeżych warzyw.
Moja ulubiona.
Papryka faszerowana pomidorem
papryka faszerowana, papryka faszerowana pomidorem, papryka z pomidorem, przepis na paprykę faszerowaną
 3 papryki
3 pomidory
ząbek czosnku
łyżka oliwy
2 łyżeczki octu balsamicznego
sól, pieprz
listki bazylii

Wybrać 3 papryki z płaskim dołem, dzięki czemu papryka będzie stała.
Odciąć górę i wydrążyć z gniazd nasiennych.
Pomidora pokroić w kostkę.
Do pomidora dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżeczkę octu balsamicznego.
Doprawić solą i pieprzem.
Pomidorkami napychać papryki. 
Wierzch ozdobić listkami bazylii.
Przed podaniem polać papryki łyżeczką octu balsamicznego.
papryka faszerowana, papryka faszerowana pomidorem, papryka z pomidorem, przepis na paprykę faszerowaną

papryka faszerowana, papryka faszerowana pomidorem, papryka z pomidorem, przepis na paprykę faszerowaną
Użyłam octu balsamicznego marki Mazzetti, który możecie zakupić na stronie aledobre.pl. Ocet jest świetnej jakości, ma ciemny kolor i przede wszystkim dobry smak. Składniki wykorzystane do produkcji tego octu pochodzą z lokalnych zasobów i są dokładnie kontrolowane.

17 września 2012

Tosty z ricotta i pomidorkami.

I chciałabym.
Wstać rano.
Pojechać po świeże pieczywo.
Ale jestem sową.

Tosty z ricottą i pomidorkami
2 kromki chleba tostowego
masło
2 łyżki ricotty
sól, pieprz ziołowy
kilka listków bazylii

Kromki chleba posmarować masłem i podsmażyć na patelni, albo użyć tostera.
Na każdą kromkę nałożyć po łyżce ricotty i rozsmarować.
Ułożyć po kilka pomidorków na kromkach.
Doprawić solą i pieprzem.
Dodać listki bazylii.


16 września 2012

Zupa jak u mamy żurek na wędzonce.

Fani na fb zadecydowali, że chcą konkurs Winiary, dlatego też taki przepis na zupę musi się pojawić. 
 Żurek na wędzonce 
plaster boczku
2 kromki chleba
bazylia

Boczek pokrój na małe paseczki i podsmaż na patelni.
Chleb pokrój na kwadraciki i smaż aż lekko zbrązowieje.
Zupę przygotuj wg instrukcji na opakowaniu.
Przelej do miseczki, dodaj boczek, grzanki z chleba i ozdób listkami bazylii.

Warsztaty w Velaves.

Głównym celem mojego pobytu w hotelu Velaves było uczestnictwo w warsztatach z Szefem Kuchni Robertem Joachmiak-Szpinda. Tematem warsztatów były makarony. Dowiedziałam się jak w prosty i bardzo szybki sposób przygotować pyszne makaronowe danie, na którego podstawie mogę kombinować     i dodawać różne dodatki. W między czasie usłyszałam kilka ciekawostek, Robert służył radą i z przyjemnością słuchałam z jaką pasją opowiada o jedzeniu i jego przyrządzaniu. Pokazano mi także jak ładnie dekorować potrawy. Przyrządziliśmy wspólnie kilka makaronów w kuchni restauracji V4,  porozmawialiśmy o drugiej pasji Roberta, czyli o tatuażach :) Bardzo przyjemne warsztaty, będę próbować odtworzyć smak tych dań w domu. 

Smoothie brzoskwinia banan.

Liście kołyszą się.
Drzewa się wyginają.
Wiatr od morza.
 Smoothie brzoskwinia-banan

14 września 2012

Sok z cytrusów.

Słońce zamknięte.
W szklance.
Witamin.
Sok z cytrusów

Konkurs z the vinyl is bag.

Konkurs
Do wygrania torebka czekoladowa muffinka z The Vinyl Is Bag.
Zadanie konkursowe
1.Upiecz muffinki lub babeczki według mojego przepisu z bloga, do wyboru masz kilka pozycji z tej listy {KLIK}. Dekorować babeczki możecie dowolnie. 
2. Wyślij mi jedno zdjęcie i link do przepisu, z którego skorzystałaś na klaudia.sroczynska@gmail.com.
Na zdjęciu powinna znaleźć się karteczka z odręcznym napisem "Babeczka dla Dusi".
3. Będzie nam miło, jeśli polubisz profil Vinylowe torby i Dusiowa Kuchnia.

Konkurs do 30września 2012 do 23.59

A tak wygląda Dusia ze swoją muffineczką , z której jest bardzo zadowolona:)



13 września 2012

Muffinki z gruszkami.

Małe słodkości.
Na codzienności.
Muffinki z gruszkami i szafranem
przepis na muffinki, przepis na muffiny, muffinki z gruszkami, muffiny z gruszkami, muffiny z gruszką, przepis ze zdjęciem na muffinki
2 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka szafranu
szklanka mleka
jajko
pół szklanki oleju
4 gruszki

Składniki suche-mąkę, cukier, szafran, proszek-wymieszać.
Składniki mokre-mleko, jajko, olej-wymieszać.
Całość połączyć.
Z gruszek wykroić gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki.
Dodać gruszki do ciasta i lekko wymieszać.
Nakładać do 3/4 wysokości foremek.
Piec 20min w 200st.C. 
przepis na muffinki, przepis na muffiny, muffinki z gruszkami, muffiny z gruszkami, muffiny z gruszką, przepis ze zdjęciem na muffinki

12 września 2012

Herbatniki w czekoladzie.

Słodkość życia.
Przerywa gorycz.
Codzienności.
Herbatniki w czekoladzie
 opakowanie kakaowych herbatników
biała czekolada

Czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej.
W czekoladzie obtaczać połowę herbatników, albo posmarować herbatniki korzystając z pędzelka silikonowego.
Posypać perełkami cukrowymi.
Zostawić do stężenia na folii aluminiowej i włożyć do lodówki na min.30minut.

Velaves dzien drugi.

Drugi dzień pobytu w Velavesie rozpoczął się sytym śniadankiem ;)
Pora na relaks :)

Potem była rozmowa z Szefem Kuchni o gotowaniu, kuchni tajskiej i moim blogu. Robert Joachmiak-Szpinda to doświadczony kucharz, gotował chociażby w Kancelarii Premiera, czy dla Królowej Elżbiety II, współpracował z wieloma mistrzami kuchni. Prywatnie fascynuje się kuchnią tajską i propaguje kuchnię fusion i surf&turf, o której mi co nie co opowiedział. Bardzo spodobało mi się i jestem zaszczycona, że tak ważna osoba przejrzała mój blog i na niektóre przepisy zwróciła uwagę :) Po rozmowie mieliśmy dostać wątróbkę w specjalnym wydaniu i trochę mina mi się zmieniła, gdyż okropnie nie lubię wątróbki, to koszmar dla mnie, ale ta jak mnie zapewniono była wyjątkowa -przygotowana na słodko i zjadłam całą miskę - Pav potwierdzi :))) Czyli namacalnie doświadczyłam kuchni fusion :) Jestem pozytywnie zaskoczona :)
Do obiadu podany był wyśmienity deser domowy, co za smak - żółtka i masło - zjadłam dwie miseczki :) Byliśmy też w kawiarni Makro na lodach i możemy polecić, a potem wybraliśmy się po wędzoną rybkę. Kupiliśmy karmazyna i to był strzał w dziesiątkę, pyszności. Cena za 100g 4,00zł.


Następnego dnia czekały mnie warsztaty, ale o tym w następnym poście :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...