Ciasteczka francuskie z jabłkiem

Ból przeplata się.
Ze szczęściem.
Igrają z nas.
Jabłkowe odwracanki
"Wypieki" Anneka Manning
ciasteczka francuskie z jabłkiem, jabłkowe obracanki, francuskie z jabłkiem
opakowanie ciasta francuskiego
żółtko
cukier kryształ

nadzienie:
3 jabłka
pół szklanki rodzynek
1/3 szklanki drobnego cukru
1/4 szklanki wody
łyżeczka cynamonu

Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki.
Wszystkie składniki nadzienia wrzucić do garnka i dusić pod przykrywką 10 minut.
Zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze 4 minuty, aż płyn odparuje.
Przełożyć do ostygnięcia.
Z ciasta francuskiego wykrajać kółka, a każde kółko rozwałkować na owal.
Na połowę każdego kółka kłaść nadzienie i delikatnie zlepić brzegi.
Każde ciastko z wierzchu posmarować rozmieszanym żółtkiem i posypać cukrem kryształem.
Ostrym nożem zrobić po 2 nacięcia na ciastkach.
Przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pec w 200 st. C przez około 30 minut aż się zrumienią.
ciasteczka francuskie z jabłkiem, jabłkowe obracanki, francuskie z jabłkiem

ciasteczka francuskie z jabłkiem, jabłkowe obracanki, francuskie z jabłkiem

ciasteczka francuskie z jabłkiem, jabłkowe obracanki, francuskie z jabłkiem

ciasteczka francuskie z jabłkiem, jabłkowe obracanki, francuskie z jabłkiem

13 komentarzy:

  1. Słodkie maleństwa i jak prosto można je przygotować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Często kupuję takie ciasteczka na wagę, pyszne są.

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie słodkie maleństwa umilić mogą każdy dzień:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne! Z pewnością wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha ;) Idealne do podjadania w trakcie nauki!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pychotki - uwielbiam ciasto francuskie z owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. urocze :) poproszę kilka pocztą!

    OdpowiedzUsuń
  8. świetne! :) bardzo lubię różne wariacje na temat ciasta francuskiego :) Pozdrawiam, Asia

    OdpowiedzUsuń
  9. w trochę innej formie, ale ciągle pyszne :)
    http://images64.fotosik.pl/479/d8cb742099e3361c.jpg
    pozdrawiam kamila :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger