Kurczak w sezamie

4 szczęścia.
Miłość.
Pieczenie.
Fotografia.
Zumba.

Sezamowy kurczak w piwnej marynacie z sosem musztardowo-miodowym
autorski przepis na konkurs z piwem Książęce
kurczak w sezamie, kurczak w piwnej marynacie, sezamowe kąski, pierś w sezamie, filet w sezamie, sos musztardowo miodowy
podwójna pierś z kurczaka
szklanka piwa Książęce korzenne
2 ząbki czosnku
łyżeczka ostrej papryki
3 łyżki oliwy
łyżka sosu sojowego
łyżka octu balsamicznego
jajko
sól, pieprz
sezam
olej

sos musztardowo-miodowy:
łyżka musztardy dijon
łyżka miodu
łyżeczka octu balsamicznego
łyżeczka oliwy
bazylia

Zaczynamy od przygotowania marynaty.
Piwo łączymy z posiekanymi drobno ząbkami czosnku, z papryką, oliwą, sosem sojowym, octem balsamicznym.
Pierś delikatnie tłuczkiem rozbijamy, a następnie kroimy w paseczki.
Mięso wrzucamy do marynaty i zostawiamy na noc w lodówce.
Następnego dnia na jeden talerz kładziemy rozmieszane jajko, dodajemy sól i pieprz.
Na drugi talerz wysypujemy ziarna sezamu.
Rozgrzewamy na patelni olej.
Kawałki mięsa wyjmujemy z marynaty i najpierw zanurzamy w jajku, potem w sezamie i kładziemy na patelnie.
Smażymy z dwóch stron aż kąski staną się złociste.
Przekładamy gotowe kąski na papier, aby wchłonął się tłuszcz.
Przygotowujemy sos mieszając wszystkie składniki ze sobą.
Gorące sezamowe kąski zanurzamy w sosie.
kurczak w sezamie, kurczak w piwnej marynacie, sezamowe kąski, pierś w sezamie, filet w sezamie, sos musztardowo miodowy

kurczak w sezamie, kurczak w piwnej marynacie, sezamowe kąski, pierś w sezamie, filet w sezamie, sos musztardowo miodowy

20 komentarzy:

  1. Wygląda swietnie. Na pewno pyszny jest taki kurczak. Robiłam i w kokosie, i w krakersach, w sezamie jeszcze nie...

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha! kurczak + sezam, świetne połączenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. imprezowo mi się kojarzy, czyli pozytywnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. no łał, po prostu obłęd :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawie podany kurczak , pewnie smaczny ;d

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetna przekąska na spotkania z przyjaciółmi:)

    OdpowiedzUsuń
  7. cudowne!:) ja przeważnie robię kotlety w sezamie, ale pomysł na przekąskę świetny!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda cudownie i bardzo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Połączenie kurczaka z sezamem to jedno z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetna przekąska, w sam raz do piwka:-). Ja ostatnio robiłam kotleciki z kurczaka w sezamowej panierce z sosem słodko - kwaśnym i chili.

    OdpowiedzUsuń
  11. chetnie bym porwala taki kasek ;D

    OdpowiedzUsuń
  12. no zjadłabym... tylko miodu na razie nie mogę, ale znalazłam zastępnik czyli syrop z agawy, więc może zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Poszalałaś! ;) Wygląda świetnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo lubie takie kurczaczki, idealnie sie sprawdzaja na roznych domowkach :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Czaiłam się na taki z milky wayem, ale to już następnym razem :)
    Ciekawy pomysł na kurczaka

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale apetycznie wygląda! Idealne na obaid jak i kolacje, czy wizytę gości. Super!

    OdpowiedzUsuń
  17. Super apetycznie to wygląda! ;)
    chyba sprubuję sb takie zrobic!

    Pozdrawiam z http://myzombielifee.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  18. Pyszności!:) powodzenia w konkursie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger