Pieczony karp

Zima nocą.
Piękna jest.
Morze szumiące.
Rozlewające się.
I lampiony do nieba.
Pieczony karp
pieczony karp, przepis na karpia, prosty przepis na karpia, karp świąteczny
500 g karpia (filety)
sól, pieprz
przyprawa do ryb
oliwa

Filety pokroić na paski.
Wysmarować przyprawami.
Do naczynia żaroodpornego wlać odrobinę oliwy i wyłożyć rybę.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st. C. i piec przez około 20 minut.


15 komentarzy:

  1. wygląda świetnie :) aż się wraca myślami do świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kocham zimę nocą.
    i bardzo lubię smażonego karpia.

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie w domu tylko ja jadam karpia ale sobie wcale nie odmawiam. Uwielbiam mięso tej ryby w najróżniejszych postaciach.

    OdpowiedzUsuń
  4. Co to jest, że jak się postawi karpia nie w Wigilię, to się goście dziwią?;) Mama z Babcią są mistrzyniami przygotowania tej właśnie ryby - nie tylko od święta:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to dlatego,że karp to taka magiczna ryba i tylko w Wigilię smakuję tak właśnie magicznie :-)Krystyna

      Usuń
  5. dużo bardziej wolę pieczone rybki od smażonych!
    a zobaczyć morze zimą to jedno z moich maleńkich marzeń :)

    OdpowiedzUsuń
  6. W karpiu rozsmakowałam się dopiero podczas tegorocznych Świąt( jak mogłam wcześniej nie doceniać tej ryby?) i od tej pory ciągle chodzi mi po głowie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam . A do niego yerba mate . Ja zawsze piję, ma różne smaki i jestem strasznie zadowolona, polecam !

    OdpowiedzUsuń
  8. a mam zamrożonego karpia , gdy zobaczyłam fotki dostałam ochotę na zjedzenie go :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ja mam jeszcze karpia w zamrazalniku, wiec pewnie zrobie ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. U nas we Wigilię obowiązkowo:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam karpie, a najbardziej chyba karpia zapiekanego w śmietanie z pieczarkami. Jeśli jeszcze nie próbowałaś, to polecam :) Pycha. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obiecuję przy okazji wypróbować skoro polecasz :)

      Usuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger