Placki z ugotowanych ziemniaków.

Zasypało.
Na biało.
Otulić się.
Szarym szalikiem.
I myśleć o niczym.
Placki z ugotowanych ziemniaków
przepis Dusiowego Taty :)

około 500 g ugotowanych ziemniaków
pół szklanki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
jajko
sól, pieprz

Ziemniaki ubić na papkę.
Dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajko i przyprawy.
Wymieszać całość (w zależności od ziemniaków może być potrzebne trochę więcej lub mniej mąki).
Formować placki dowolnej wielkości.
Smażyć na rozgrzanym oleju aż się zarumienią.
Najlepiej smakują z sosem czosnkowym lub ketchupem.

24 komentarze:

  1. odmiana po kluskach śląskich:) a ziemniaki z obiadu się nie marnują:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale smacznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O, nowy pomysł na ziemniaki, które zostały z obiadu :) Fajnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. takiej odmiany ziemniaczanych placków nie znałam, ale przepis bardzo się przyda, bo u mnie zawsze zostają jakieś ugotowane ziemniaki po obiedzie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię dzieciom bardzo podobne, są pyszne z kwaśną śmietaną :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdolny ten Dusiowy Tato:)

    OdpowiedzUsuń
  7. mmm u nas z ziemniaków gotowanych królują kopytka ze skwarkami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. :) myślałam, że to będą większe kopytka hihi fajny pomysł na wykorzystanie ziemniaków.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja robię takie tylko z podsmażoną cebulką w środku :) DO tego koniecznie surówka z kiszonej kapusty i marchewki :) Pyszności :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas często jest już w ziemniakach, jak na obiad było puree :)

      Usuń
  10. Jeszcze nie robiłam takich placków, dobra alternatywa dla pozostałości z obiadu:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Polecisz może jakies dania na kolację rocznicową (4) ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krewetki (są afrodyzjakami :) ) http://www.dusiowakuchnia.pl/2012/12/smazone-krewetki.html

      Usuń
  12. Znam takie, świetny pomysł na recykling :)))

    OdpowiedzUsuń
  13. Interesujące, z gotowanych ziemniaków jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja lubię te placki jeść z sosem grzybowym :) Robię też takie kotlety ,ale też czasem do tych dodaje trochę zmielonych grzybów , też świetnie smakuje, polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  15. To są Tzw. moskole góralskie:-) Pyszne:-)

    OdpowiedzUsuń
  16. O takiego placuszka z kwaśną śmietaną bym zjadła. Wyglądają bardzo smacznie a przepis mega prosty. Super pomysł.
    Pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  17. o, proste i fajne ;) ja zawsze robiłam wersję z surowych ziemniaków, wypróbuję też tą ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciekawa wersja, z mąką ale akurat na jajku, a nie na drożdzach. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. ciekawy pomysł na placki ;D

    OdpowiedzUsuń
  20. Do takich placuszków jeszcze sosik i wyżerka że ho ho:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Z gotowanych nie robiłam. Twoje wyglądają doskonale, coś czuję , że na stałe zagoszczą w moim domku. Pozdrawiam ciepluchno :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger