Polskie sery zagrodowe

Sery z małych gospodarstw zaczynają robić furorę w Polsce. Ich wyznacznikiem jest doskonała jakość. 
Jest takie miejsce, w którym goszczą same najlepsze, wybrane i wyjątkowo sery - to miejsce to serypolskie.pl.


Krauzer
Łagodny, maślany i słodki ser zrobiony z surowego, niepasteryzowanego mleka krowiego.
Idealnie pasuje do chleba i grzanek, a u mnie nadał wyjątkowości zupie krem z cukinii.
Kozidymek
Serek wędzony w olchowym dynie. Dojrzewa kilka dni, a potem jest wędzony przez kilka godzin. Zrobiony z surowego, niepasteryzowanego mleka koziego. W środku jest słonawy, a z zewnątrz wyraźnie czuć aromat dymu. Doskonały do zapiekania, smażenia, grillowany ale sam w sobie jako przekąska jest świetny.
U mnie podany na ciepłej grzance z konfiturą żurawinową. I chyba mój faworyt! A zarzekałam się, że nie polubię - mleko kozie dawno temu spróbowane wywarło na mnie negatywne wrażenie, a tu takie pozytywne zaskoczenie :)
Frontiera Blue Jersey
Zdecydowanie robi wrażenie, wyglądem, zapachem i smakiem. Bardzo intensywnie czuć nutę pikantności i słodkości. Zrobiony z mleka surowego, niepasteryzowanego Przypomina gorgonzolę, ale jest o wiele bardziej intensywny.  Sprawdzi się w sałatkach i u mnie pojawił się w towarzystwie mixu sałat, moreli i boczku.


Przepisy pojawią się wkrótce na blogu.


17 komentarzy:

  1. uwielbiam sery maści wszelakiej!

    OdpowiedzUsuń
  2. też nie przepadam za kozim serem, ale pozostałe sery rewelacja. Gdzie można je kupić ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najłatwiej bezpośrednio ze stronki :)

      Usuń
  3. achhh moje smaki:) porwałabym wszystkie, bo kocham wszelkie sery:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Najbardziej zachęca mnie ten kozi, ale nic dziwnego już od dawna podejrzewam u siebie silne uzależnienie od kozich :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dusiu, ale mi narobiłaś smaka od rana!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Skusiłabym się na Kozidymek :) Piękne zdjęcia Dusia!

    OdpowiedzUsuń
  7. Sery to moja zguba...;-) Ale cudne:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. oj, mniam ! zazdroszczę !

    OdpowiedzUsuń
  9. wspaniała współpraca:) ja jestem seropochłaniaczem, więc gdy na jarmarku świątecznym pojawiły się stoiska z regionalnym serem z ochotą wypróbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  11. Naroniłaś nam apetytu takiego, że ho ho! Chyba muszę Cię odwiedzić :D

    OdpowiedzUsuń
  12. też jestem miłośniczką tych serów i śledzę rozwój tej produkcji; śledzę i trzymam kciuki za ich prosperity:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam sery, chyba wszystkie jakie istnieją:-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniałe Polskie serki, piękna prezentacja, genialnie opisane :) Ja mam możliwość często kosztować Irlandzkich, kozi jest bardzo intensywny, dosłownie jakbym była w stajni, ale jest niepowtarzalny :) Następnym razem jak będę miała możliwość to też zrobię fotorelacje i wstawię na bloga co nieco o Irlandzkich serkach :) GENIALNIE!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger