Tarta cytrynowa

Małe słowa.
Małe gesty.
A ogromnie.
Cieszą.

 Tarta cytrynowa
"Wypieki" Anneka Manning
tarta cytrynowa, przepis na tartę cytrynową, kruche ciasto, przepis na tartę, lemon tart,
ciasto kruche:
225 g mąki
30 g cukru pudru
125 g schłodzonego masła
jajko
łyżka zimnej wody

masa:
4 jajka roztrzepane
165 g drobnego cukru
80 ml kremówki
2/3 szklanki soku z cytryny
łyżka drobno startej skórki z cytryny
cukier puder 


Przesiać do miski mąkę, cukier puder i sól. 
Palcami wetrzeć masło pokrojone w kostkę.
Zrobić zagłębienie i dodać roztrzepane jajko.
Siekać nożem aż ciasto zacznie się zbrylać.
(Jeśli trzeba dodaj wodę).
Zagnieść ciasto.
Spłaszczyć, włóżyć do woreczka i schować do lodówki na pół godziny.

Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.
Blachę do tarty o średnicy 24 cm wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką.
Na oprószonym mąką blacie rozwałkuj ciasto na placek o średnicy około 30 cm.
Nawiń ciasto na wałek i przełóż na blachę.
Na ciasto połóż papier do pieczenia i obciąż ryżem, fasolą lub starymi monetami.
Piecz 20 minut, następnie zdejmij papier i piecz kolejne 10 minut.
Wyjmij z piekarnika i zajmij się masą.

Ubij jajka, cukier i śmietanką do połączenia się składników.
Dodaj sok z cytryny i skórkę, wymieszaj.
Zmniejsz temp. piekarnika do 150 st. C.
Wylej masę na ciasto i piecz 40-50 minut aż masa zastygnie.
Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
tarta cytrynowa, przepis na tartę cytrynową, kruche ciasto, przepis na tartę, lemon tart,

Do tej tarty użyłam mąki pszennej pomorskiej z Gdańskich Młynów.Mąka ta idealnie nadaje się do wypieków.

tarta cytrynowa, przepis na tartę cytrynową, kruche ciasto, przepis na tartę, lemon tart,


tarta cytrynowa, przepis na tartę cytrynową, kruche ciasto, przepis na tartę, lemon tart,

35 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie:) Uroczy talerzyk.

    Pozdrawiam ♥ Pati

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale bym chciała kawałeczek do kawy...:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. mm.. cytrynowa rozkosz w ten zimowy czas.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie przepadam za tartami, ale Twoja wygląda obłędnie :)))

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszne Ciasto i smakowicie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  6. hmm musze taką zrobic :)

    OdpowiedzUsuń
  7. tarta chodzi za mną każda ostatnio -serowa ,jabłkowa.... cytrynową też bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tarta wygląda super! Mam ochotę ją wypróbować ale szczere mówiąc nie przepadam z tartami więc muszę ją zrobić gdy będę spodziewała się gości uwielbiających tego typu słodkości :)

    Pozdrawiam i zapraszam do nas,
    Jolka

    www.pasja-kreacja-inspiracja.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmmm, właśnie piję kawkę, a tu takie zdjęcia... Na pewno pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  10. ehh, za tartę cytrynową zabieram się, zabieram i coś zabrać nie mogę ;/

    OdpowiedzUsuń
  11. Oj tak, małe przyjemności i gesty zdecydowanie cieszą najbardziej - np. kawałek takiej pysznej tarty cytrynowej:)

    OdpowiedzUsuń
  12. cytrynowa - pewnie pycha 1 super wyglada ;d

    OdpowiedzUsuń
  13. tarty to coś wspaniałego, ja uwielbiam rabarbarową :)

    OdpowiedzUsuń
  14. nie robiłam jeszcze cytrynowej :) prezentuje się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda świetnie i bardzo pysznie. Cytrynowe są super:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Muszę koniecznie zrobić tartę, bo nie robiłam. Ta wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda BARDZO apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja robię taki krem bez jajek, że już tylko do lodówki;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo mi te niebieskości pasują do tej tarty. Śliczne zdjęcia. ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Jest piękna i zdjęcia również piękne:-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Piekłam wczoraj tartę ale jabłkową. Bardzo lubię takie ciacha!

    OdpowiedzUsuń
  22. boska!
    kocham cytrynowe tarty!:D

    OdpowiedzUsuń
  23. Mmm, wygląda bardzo cytrynowo :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Wygląda pysznie, uwielbiam cytrynowe smaki. A plasterek na wierzchu wygląda jakby wyciągnięty ze słoiczka ETERNO :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo tak dokładnie było :) cytrynka w rumie niczym korona:)

      Usuń
  25. Popekala..za wysoka temperatura*) polecam 120'

    OdpowiedzUsuń
  26. Popekala..za wysoka temperatura*) polecam 120'

    OdpowiedzUsuń
  27. A przepis z książki...Dziękuję Gosiu choć nie wiem czy powtórzę, bo to nie moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger