Wiórki kokosowe

Białe jak śnieg.
Biały puch.
Kokosowe.
Szczęście.

Domowe wiórki kokosowe
wiórki kokosowe, domowe wiórki kokosowe, jak rozbić kokosa, jak zrobić wiórki kokosowe
kokos

Otworzyć jedną z trzech dziurek kokosa, która jest bardziej miękka niż pozostałe.
Przebić się do środka i wylać wodę kokosową.
Następnie uderzać młotkiem lub nożem w poprzek kokosa, ciągle w to samo miejsce, aż nie pęknie.
Wsunąć w szczelinę np. śrubokręt i rozerwać kokosa na pół, lub kilka mniejszych części.
Biały miąższ odciąć od skorupy nożem.
Zetrzeć na tarce o dowolnej wielkości oczkach.
Pozostawić do suszenia, albo w ciepłym miejscu np. piec kaflowy, albo użyć piekarnika.
Wtedy nagrzać piekarnik do 100 st. C, a wiórki rozłożyć na papierze do pieczenia i suszyć około 15 minut.
wiórki kokosowe, domowe wiórki kokosowe, jak rozbić kokosa, jak zrobić wiórki kokosowe

________________________
Dzięki Wam z 30 strony znalazłam się już na 5! Działajcie dalej :)

Biorę udział w konkursie na Blog Roku 2012. Możecie wysyłać smski na mnie, koszt to tylko 1,23zł i dochód zostanie przekazany na obozy integracyjno-rehabilitacyjne dla osób niepełnosprawnych.
Ślijcie smski na Duśkę :)))

12 komentarzy:

  1. Przerabiałem to kiedyś sam,lecz widzę że również masz ciekawe ''delikatne'' techniki:).Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. o kurcze! no swoich wiórków to nigdy nie robiłam...

    OdpowiedzUsuń
  3. jakiś czas temu też robiłam wiórki kokosowe, tylko poszłam na łatwiznę i miąższ starłam robotem na małych oczkach ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowe wiórki kokosowe, na pewno najlepsze! Jeszcze nigdy nie robiłam, ale muszę kiedyś spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. fajny sposób choc jednak wole kupic, w tym przypadku len ze mnie;p

    OdpowiedzUsuń
  6. tego jeszcze w domu nie robiłam, ładne zdjecia:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mój kokos właśnie będzie przeabiany na wiórki a potem mleczko kokosowe, a to co wycieka z orzecha to woda kokosowa :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Strasznie lubie domowe wiorki kokosowe czasami tre je na grubszych oczkach(procesorem)a pozniej lekko tostuje na suchej patelni- sa wowczas bardziej aromatycznie i pieknie wygladaja posypane na potrawie albo deserze:) Poza mlekiem kokosowym mozna rowniez zrobic smietanke kokosowa:)

    OdpowiedzUsuń
  9. o! zaświeciły mi się kokosy w sklepie ostatnio :) muszę kupić! i zrobić swoje wiórki!

    OdpowiedzUsuń
  10. no właśnie chyba zrobię, bo potrzebuję niesiarkowanych na mleczko a tu lipa.
    a dużo ci wyszło tych wiórków?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ważyłam, ale mały słoiczek - tacka na zdjęciu ma średnicę 20 cm

      Usuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger