17 stycznia 2013

Zrazy wołowe

Kolorów mi.
Trzeba więcej.
Nie szarości.

Gotujemy polskie.
Akcja u Janka Kuronia.
Kuchnia staropolska.
Zrazy wołowe w sosie własnym
przepis rodzinny
zrazy wołowe, zrazy w sosie własnym, zrazy, przepis na zrazy
1 kg mięsa wołowego - zrazówka
sól, pieprz
musztarda
kilkanaście plasterków boczku wędzonego
kilka ogórków kiszonych
cebula
mąka
olej
liść laurowy 
4 ziarna ziela angielskiego
4 kulki jałowca
6 ziaren pieprzu
150 ml śmietanki


Mięso kroić na długie paski o grubości około 0,5 cm.
Każdy plaster mięsa utłuc lekko tłuczkiem.
Doprawić solą i pieprzem z dwóch stron.
Z jednej strony posmarować musztardą.
Ogórki i boczek pokroić w paseczki, cebulę w piórka.
Na każdym plastrze mięsa kładziemy słupek boczku, na to paseczek ogórka i cebulę.
Całość zawinąć w roladkę, obtoczyć w mące i spiąć wykałaczkami.
Zrazy smażyć na oleju aż zrumienią się z każdej strony.
Następnie przełożyć do garnka i zalać wodą tak, aby przykrywało mięso.
Zagotować i dodać  liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i pieprz.
Można doprawić solą i pieprzem naturalnym.
Gotować na średnim ogniu około 1-1,5 godziny.
Jak zrazy są miękkie dodać do wywaru śmietankę.
Zrazy podajemy na ciepło polane sosem własnym.
zrazy wołowe, zrazy w sosie własnym, zrazy, przepis na zrazy




11 komentarzy:

  1. ja dokłada jeszcze pieczarki do środka:) pysznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja babcia do nadzienia dodawała jeszcze czosnku, ale tak poza tym to były bardzo podobne.

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak, pycha taki obiadek:-) Nie dodaję tylko ziela ani listka laurowego.

    OdpowiedzUsuń
  4. wołowina to moje ulubione mięso. Zraziki wyglądają jak u mamy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja mam inny sposób, zamiast boczku wsadzam skórę z chleba razowego oraz ogórek kiszony i cebulkę a zrazik obowiązkowo posmarowany musztardą. Obsmażam i bardzo długo duszę. Każdy zachwala.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chlebek zamiast boczku nie przejdzie :) Aczkolwiek ciekawi mnie :) a musztarda obowiązkowo!

      Usuń

Anonimie podaj swoje imię.
Zachęcam do dzielenia się zdjęciami dań zrobionych z mojego bloga na fanpagu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...