Churros

Słodkie dni.
Słodsze myśli.
A co za dużo.
To niezdrowo.
Churros
"Kuchnia. Przepisy z serca domu" Nigella Lawson
churros, przepis na churros, hiszpańskie churros, hiszpańskie pączki

125 gram mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka oliwy
250 ml wrzątku
olej do smażenia

50 gram drobnego cukru
2 łyżeczki cynamonu

Mąkę wymieszać z proszkiem, oliwą i wrzątkiem, aby powstało gęste ciasto (ja musiałam dać 170 gram mąki czyli szklankę).
Odstaw na 10 minut i rozgrzej olej do 170 st.C.
Szprycę z końcówką gwiazdką wypełnij ciastem.
Wyciskaj prosto do oleju ciasto, odcinaj nożyczkami krótkie kawałki 4 cm.
Na płytkim talerzu wymieszać cukier z cynamonem.
Gdy churros będzie złotawe wyławiaj je z oleju i przekładaj ciepłe na talerz z cukrem do obtoczenia.
churros, przepis na churros, hiszpańskie churros, hiszpańskie pączki

churros, przepis na churros, hiszpańskie churros, hiszpańskie pączki

17 komentarzy:

  1. za dużo słodkości <3 Ale dziś można :D

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wyglądają, też się zastanawiam właśnie czy nie dopiec do pączków jeszcze takich smakołyków:) udanego chrupania i pączuchowania dzisiaj:)

    OdpowiedzUsuń
  3. niezdrowo trzeba wykreślić. niech będzie po prostu słodko.

    OdpowiedzUsuń
  4. Churros to moja wielka miłość. Od razu przypominam sobie ich smak z Barcelony :-)
    I jakie apetyczne zdjęcia :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam! Pyszności!
    Miłego i słodkiego Tłustego Czwartku Dusiu ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. czuję zapach cynamonu:) serio:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wszędzie pączki, a tutaj churros - miła odmiana. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudne, muszę wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajna taka wersja na dwa gryzy:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Churros marzą mi się od dawna. Cudowne słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. mniami! muszę zrobić... w tym roku nie piekłam paczków, ale w następnym juz na pewno!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger