Domowy smalec

Poszła a może.
Przyjdzie jeszcze.
Zimo to jak?

Domowy smalec ze skwarkami
domowy smalec, przepis na smalec, domowy smalec ze skwarkami, smalec ze skwarkami, jak zrobić smalec
1 kg słoniny
200 gram boczku
3 cebule
2 łyżki majeranku
sól, pieprz

Ze słoniny pozbyć się skóry.
Następnie pokroić w drobną kostkę.
Przełożyć na głęboką patelnię i smażyć aż tłuszcz się wytopi na niewielkiej mocy kuchenki.
Kiedy będzie widać skwarki (ja połowy się pozbywam) dodać pokrojony w kosteczkę boczek i smażyć do momentu aż będzie złocisty.
Dodaję pokrojoną drobno cebulkę i całość smażę, aż będzie szklista.
Pod koniec dodaję majeranek, w tym momencie można dodać sól i pieprz (ja tego nie robię, smalec doprawiam na kanapce dopiero) i odstawić patelnie z kuchenki na 15 minut.
Przelewać do miseczek i zostawić do ostygnięcia.
Podawać z ogórkiem kiszonym.
domowy smalec, przepis na smalec, domowy smalec ze skwarkami, smalec ze skwarkami, jak zrobić smalec

domowy smalec, przepis na smalec, domowy smalec ze skwarkami, smalec ze skwarkami, jak zrobić smalec


20 komentarzy:

  1. Ale mam teraz ogromną ochotę na ciemny chleb ze smalcem! Wygląda baaardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. I ogórasek kiszony :) Dusiu, śliczną masz miseczkę, zdradzisz gdzie kupiłaś :D ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To wiekowa miseczka po prababci :)

      Usuń
  3. Lubię :) choć myślę, że jeden z tych smaków, do których trzeba w pewnym sensie dorosnąć :)
    Piękna miska!

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszni wygląda i jak ładnie podany:)

    OdpowiedzUsuń
  5. niech idzie. niech nie wraca!
    rajuś, jak ja uwielbiam smalec!!!!!!!! Dusieńko, czemu mi to robisz?!!! :(

    OdpowiedzUsuń
  6. Choć podobno nie zdrowy ,ja bardzo lubię taki smalczyk:)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo lubię zjeść czasem kromkę posmarowaną smalcem robionym przez Babcię - zawsze dodaje jeszcze pestek dyni i słonecznika, polecam! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dusia, ale śliczna miseczka!!! Też chce taką :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja dodaję odrobinę mleka, wtedy smalec jest taki fajnie biały. Smak wzbogacam czasami zamiast mleka po prostu papryką w proszku.

    OdpowiedzUsuń
  10. Taką kanapkę to bym zjadła, nie pamiętam kiedy ostatnio miałam coś takiego w ustach! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nabrałam ochoty na domowy smalczyk ze skwarkami po Twoim wpisie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. O nieee Dusiu od jakiegoś czasu zdarza mi się, że wchodzę na Twojego bloga po 21.00 a wtedy najbardziej chce mi się jeść:):) pachnące pieczywo, smalec i ogórki:) tego mi teraz trzeba:)

    OdpowiedzUsuń
  13. U nas w domu szczególnie panowie się zajadają:D

    OdpowiedzUsuń
  14. Kiedyś, razem z kuzynostwem zjedliśmy Babci cały bochenek chleba z domowym smalcem. A wcale nie byliśmy duzi - Babcia nie mogła się nadziwić. A taki smalec nie ma sobie równych. Dziękuje za udział w akcji :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger