Jabłecznik z bitą śmietaną

Pierwsze oznaki.
Wiosny.
Przebiśniegi.
I promyk słońca.


Jabłecznik z bitą śmietaną
jabłecznik z bitą śmietaną, jabłecznik pod chmurką, jabłecznik, przepis na jabłecznik, biszkopt z musem jabłkowym

Biszkopt:
5 jajek
3/4 szkl. cukru
3/4 szkl. mąki pszennej
1/4 szkl. mąki ziemniaczanej

Mus jabłkowy:
duży słoik musu jabłkowego
(albo 1,5 kg jabłek, cukier do smaku)
20 gram żelatyny
łyżeczka soku z cytryny

Bita śmietana:
300 ml śmietanki kremówki
1/3 szklanki cukru pudru
2 płaskie łyżeczki żelatyny

Przygotować biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. 
Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając.
Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.
Wykładamy ciasto do formy z wyłożonym przez papier dnem.
Pieczemy w temp.160st.C przez ok.30-40min.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je razem z formą na podłogę.
Ostudzić, zdjąć papier, przekroić na 2 blaty.

Gotowy mus jabłkowy z sokiem cytrynowym podgrzać (albo pokrojone na kawałki jabłka dusić z cukrem w garnku do miękkości i zmiksować) dodać żelatynę.
Mieszać przez kilka minut aż żelatyna się rozpuści i zostawić do ostudzenia.

Przełożyć pierwszy blat do tortownicy (razem z rantem).
Wyłożyć mus jabłkowy i docisnąć go drugim blatem, włożyć do lodówki.

Żelatynę do śmietanki rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody.
Ubić śmietankę razem z cukrem na bitą śmietaną, dodawać stopniowo żelatynę.
Bitą śmietaną przełożyć na ciasto i wstawić do lodówki.
Przed podaniem ozdobić np. czekoladą.
jabłecznik z bitą śmietaną, jabłecznik pod chmurką, jabłecznik, przepis na jabłecznik, biszkopt z musem jabłkowym

23 komentarze:

  1. Piekny jabłecznik w formie tortu!

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo,bardzo zachęcający do spróbowania...

    OdpowiedzUsuń
  3. widziałaś już przebiśniegi? zazdroszczę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny pomysł:) torcik wygląda pysznie:)
    na szczęście wiosna co raz bliżej:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jabłecznik wygląda przepysznie ! ;-)
    Dodałas do akcji smaki dzieciństwa,ale nie dodałas banerka.

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja mama robi podobny, tylko zamiast tortu jest w formie klasycznego placka:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię taki jabłecznik:)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda bardzo lekko, pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie i pysznie wygląda:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. rewelacyjny torcik :) aż mi się zachciało słodkiego !

    OdpowiedzUsuń
  11. Zeby ten blog był mój to oznaczaloby, że potrafię zrobic takie pyszne ciasto... niestety:) Wygląda rewelacyjnie

    OdpowiedzUsuń
  12. Jestem pierwszy raz na Twoim blogu i bardzo mi sie podoba.Nie tylko Twoje pomysły na potrawy ale zdjecia potraw...są piękne!Właśnie zaobserwowałam bloga z numerem 605:)Piękna liczba:)Będę często wpadała po inspiracje.Zapraszam też do siebie,dziś pewnie cos napiszę,bo nad morzem drugi dzień słońce i chce się zacząć działać:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że zostaniesz u mnie na dłużej :)

      Usuń
  13. Dusiu, śliczny delikatny jabłecznik :))))
    Dziękuje za dodanie wpisu do akcji i gorąco pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  14. jaki on uroczy, nie mogę sie napatrzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pięknie wyglada! zamawiam kawałeczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Cudne ciacho, ta truskawka wygląda rozkosznie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo ładnie się prezentuje jabłecznik. ; )
    Świetny!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger