Konkurs sos

Na fanpagu 1500 fanów - dziękuję! Z tej okazji razem z marką Winiary przygotowaliśmy dla Was konkurs.
Do wygrania sosjerka i zestaw sosów Winiary.

Zadanie konkursowe
Propozycja na wykorzystanie wybranego sosu pomysłowego Winiary (znajdziecie ich opis tutaj klik).
Anonimowi proszeni o pozostawienie emaila.

Mam nadzieję, że tutaj też już jesteście ze mną :

Konkurs trwa do 3 marca do godz. 23.59.

14 komentarzy:

  1. Zapiekanka z warzywami, mięsem mielonym i makaronem zapiekana pod sosem beszamelowym:)

    Składniki
    - 250 g makaronu np. świderki
    - 1/2 kg mięsa mielonego
    - 2 czerwone papryki
    - 3 marchewki
    - puszka kukurydzy
    - 1 duża cebula
    - koncentrat pomidorowy
    - 400 g sera żółtego (startego na tarce)
    - só
    - pieprz
    - sos beszamelowy

    Makaron ugotować według wskazań na opakowaniu.
    Marchew obrać pokroić w kostkę i ugotować w słonej wodzie (około 10 minut).
    Papryki opłukać i włożyć do piekarnika aby zeszła z nich skórka, potem pokroić na paseczki.
    Na oliwie usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać mięso. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodać koncentrat pomidorowy.
    W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: makaron, kukurydzę, marchewkę, paprykę, mięso, sos beszamelowy połączony z serem żółtym. Następne warstwy tak samo, powinno nam wyjść ich aż trzy. Na wierzch powinien znajdować się sos beszamelowy z serem żółtym.

    Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut.

    Smacznego:)!

    Monia Gotuje
    mariolka2004@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Delikatne pulpety z łososia w kremowym sosie śmietankowo - koperkowym.
    Podawane oczywiście z plasterkami cytryny.

    Pozdrawiam! Kokilka (aleks.bell@wp.pl)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja propozycja jest niezwykle prosta, a przede wszystkim polska i swojska. Czekam na nią zawsze przez cały rok. To po prostu: "Młode ziemniaczki oprószone koperkiem, muśnięte sosem koperkowym ze śmietanką, jajko sadzone i duży kubek zsiadłego mleka - wtedy nic więcej do szczęścia mi nie potrzeba. Mmmmmm.....

    Magdalena
    (madzia7137@tlen.pl)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapiekanka makaronowa z łososiem i brokułami, okraszona sosem cztery sery Italia.

    PATRYCJA
    patisonwkuchni@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Placki ziemniaczane z sosem Winiary pieczeniowo-kremowym do schabu z patelni
    0,5 kg ziemniaków
    1 cebula
    1 jajko
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    sól
    pieprz
    1 łyżeczka majeranku
    olej do smażenia
    sos pomysłowy winiary pieczeniowo-kremowy do schabu z patelni

    Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach, obraną cebule drobno siekamy lub też ścieramy na tarce. Do utartych ziemniaków dodajemy cebulę, jajko, mąkę. Masę przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
    Sos przygotuj według przepisu na opakowaniu.
    Placki polej sosem.
    Smacznego.

    camyla@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Hmm ja mam przepis, który bardzo lubię :)Są to zrazy wieprzowe z Sosem grzybowym staropolski Popisowym Winiary :)Nie jest to przepis czasochłonny :) Jest on prosty i przyjemny:)

    Składniki :
    kasza np. grycana
    kotlety z karkówki 4 sztuki
    grzyby suszone 4 sztuki
    cebula 1 sztuka
    papryka zielona 1 stuka
    papryka czerwona 1 sztuka
    pieprz
    kasza 4 woreczki lub jak kto woli młode ziemniaczki ( ja wole z kaszą )
    masło 1 łyżka
    mięso mielone wieprzowe 250 g
    olej 4 łyżki

    Sposób przygotowania :


    Namocz grzyby, najlepiej na noc.
    Karkówkę rozbij na cienkie płaty.
    Mięso oprósz pieprzem.
    Zagotuj grzyby, wyjmij je z wywaru, ostudź, a następnie pokrój w paski.
    Cebulę obierz i posiekaj.
    Posiej także paprykę ( przedtem ją umyj )
    Rozgrzej na patelni masło i zeszklij na nim cebulę.
    Mięso mielone wymieszaj z grzybami i cebulą i papryką. Dopraw pieprzem.
    Porcje farszu ułóż na płatach mięsa.
    Karkówkę z farszem zawiń w trójkąty.
    Przygotowane zrazy obtocz w mące.
    Na patelni rozgrzej olej i smaż zrazy na rumiano.
    Sos grzybowy rozmieszaj dokładnie w 300 ml zimnej wody.
    Postaw na ogniu i mieszaj, aż sos się zagotuje.
    Gotuj na małym ogniu przez kolejne 2-3 minuty. Często mieszaj.
    Zrazy przełóż do naczynia do zapiekania i zalej sosem.
    Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C.
    Zrazy zapiekaj przez 30 minut bez przykrycia.
    Podawaj z wcześniej ugotowaną kaszą ( ja podaję z gryczaną :)

    Smacznego :)

    Powodzenia :)

    Email :klaudia1300@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam!
    Z czterech proponowanych przez Winiary pomysłowych sosów miałam okazję do tej pory wypróbować tylko jeden, ale za to dwukrotnie. Był to sos pieczeniowy z maślaną nutą do kurczaka.
    Za pierwszym razem przygotowałam go według instrukcji zawartej na opakowaniu – kurczak wyszedł delikatny, soczysty i bardzo smaczny.
    Za drugim razem przygotowałam tort naleśnikowy z farszem z kurczaka i warzyw. Usmażyłam 8 naleśników, posłużyły mi one jako „blaty” do przekładania farszem. Farsz składał się z pokrojonego w kostkę kurczaka, startej marchewki, pokrojonych w plasterki pieczarek oraz pokrojonej w kosteczkę papryki. Wszystkie składniki włożyłam do garnka, przygotowałam sos Winiary i zalałam nim warzywa z kurczakiem. W tym sosie dusiły się ok. 30 minut. Całość doprawiłam solą, pieprzem oraz ostrą papryką.
    Na dno tortownicy położyłam 2 naleśniki, rozsmarowałam troszkę farszu i przykryłam kolejnymi dwoma naleśnikami, układałam tak pozostałe naleśniki.
    Na wierzchu ułożyłam plastry sera mozarella i zapiekałam w piekarniku ok. 20 minut tak aby ser się roztopił.
    Sos pieczeniowy wspaniale komponował się z kurczakiem i warzywami, a taki wytrawny tort smakował całej mojej rodzinie.
    Polecam wypróbować. :)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Renata D. – sheyla888@op.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Renata - na każdym blogu ten sam wpis :/

      Usuń
    2. Pani/ie anonimowy na każdym blogu taka sama odpowiedź do mojego wpisu. Nie ładnie! :)

      Usuń
  8. Witam,
    Oto moje propozycje:
    -Sos koperkowy ze śmietanką do ryby
    Sos ten podałabym do łososia w papilotach. Rybkę pieprzymy skrapiamy cytryną. Zawijamy szczelnie w papier do pieczenia. Pieczemy w piecyku ok 15 min. Podać z ziemniaczkami, surówka i polać sosem koperkowym ze śmietaną Winiary.Sosik ten świetnie będzie wyglądał na różowej rybce:)

    -sos pieczeniowo-kremowy do schabu z patelni
    Kawałek schabu solimy , pieprzymy posypujemy papryka mieloną. Obkładamy plastrami słoniny, pieczemy w rękawie.Po upieczeniu zdejmujemy słoninkę. Schabik jak chwilę odpocznie kroimy na centymetrowe plastry i polewamy sosem pieczeniowo-kremowym Winiary

    -sos pieczeniowy z maślaną nutą do kurczaka
    Kurczaka z rosołu (lub specjalnie ugotowanego) obrać i rozdrobnić na mniejsze kawałki. Można dodać startą włoszczyzną z rosołu.
    Połączyć z wcześniej przygotowanym sosem pieczeniowo-maślanym Winiary. Podawać z kaszą albo ryżem.

    Ania
    kuchniapachnacabzem@onet.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  10. Mnie najbardziej zaciekawiły dwa sosy:beszamelowy oraz pieczeniowo-kremowy.Sosik beszamelowy wykorzystałabym do prostych naleśników ze szpinakiem lub do mojej ulubionej zapiekanki po prowansalsku:
    500 g piersi z kurczaka
    200 g pieczarek
    1 woreczek ryżu
    2 papryki
    170 g sera żółtego
    6 łyżek śmietany 18
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    2 łyżeczki ziół prowansalskich

    Ryż (dowolny rodzaj) ugotować,wysypać z woreczka do miski.Pierś kurczaka pokroić w kostkę,oprószyć słodką papryką, ziołami prowansalskimi i odrobiną soli,odstawić na chwilę.W tym czasie pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na oleju z odrobiną ziół prowansalskich,dodać do ryżu.Na gorącą patelnię wrzucić pokrojone mięso i podsmażyć,gdy zmieni kolor dodać pokrojone w drobną kostkę papryki (ja dałam żółtą i czerwoną),chwilę wszystko smażyć a potem przełożyć do miski z ryżem i podsmażonymi pieczarkami.Wszystko dokładnie wymieszać.Ser zetrzeć na tarce.Do masy dodać dwie garście startego sera i śmietanę.Wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszać przełożyć do naczynia żaroodpornego,posypać resztą startego sera.Zapiekać w piekarniku na 175 C ok 20-30 minut aż wierzch ładnie się przyrumieni.

    Natomiast sos pieczeniowo-kremowy idealnie pasowałby do gotowanej szynki czy schabu w zalewie ziołowo-majonezowej.
    jurlitka4@interia.eu

    OdpowiedzUsuń
  11. Sos beszamelowy wykorzystałabym do sałatki na jaką natknęłam się ostatnio w internecie. Sałatka ta została nazwana "meksykańskim królem imprezy" i właśnie tak wygląda, bo ma koronę z nachosów! W środku między innymi mięso mielone, fasola, kukurydza, cebula, sałata, pieczarki i pomidory ułożone warstwowo. Jako sos został zaproponowany jogurt naturalny wymieszany z majonezem, myślę jednak, że sos beszamelowy od Winiary sprawdziłby się równie dobrze. Na pewno wypróbuję takie połączenie, bo na samą myśl cieknie mi ślinka :)
    Justyna
    dzastin_1988@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. Sos beszamelowy do zapiekanek Winiary wykorzystuję do przygotowania pysznych, cieniutkich naleśników ze szpinakiem i serem feta, które zwinięte w rulon zapiekam w tym sosie beszamelowym z dodatkiem suszonych pomidorów. Zapiekankę posypuję po upieczeniu drobno posiekaną natką zielonej pietruszki.
    Bardzo polecam

    Aneta
    aneta.majchrzak@wp.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger