Naleśniki na piwie
Słów coraz.
Więcej w pracy.
Strony tworzą się.
I końca nie.
Widać.
Naleśniki na piwie
400 ml piwa (użyłam piwa alt z browaru piwna)
szklanka mleka
300 gram mąki pszennej
2 jaja
pół łyżeczki soli
łyżka oleju
Wszystkie składniki zmiksować ze sobą na gładkie ciasto.
Odstawić na kilka minut.
Patelnię rozgrzać, nalać cienką warstwę ciasta i smażyć do momentu aż pojawiają się pęcherzyki.
Wtedy przekręcamy naleśnik na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę.
Przełożyć na talerz - podawać z wytrawnym nadzieniem.
Wyglądają totalnie super;)
OdpowiedzUsuńMniam, smakowite!:)
OdpowiedzUsuńpyszności!:)
OdpowiedzUsuńPiwne naleśniki? Hmm zaintrygowałaś mnie! :)
OdpowiedzUsuńNie widzę banerka do akcji "Smaki dzieciństwa"
OdpowiedzUsuńmagisterka Dusiu? nie martw się, w końcu i koniec będzie dostrzegalny :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Okualrnica
o piwne , to chyba nie dla mnie ... hehe ;D
OdpowiedzUsuńUuu takie to bym z chęcią zjadła ;)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się ta idea podoba :) Pasowałoby mi tu gulaszowe nadzienie moze
OdpowiedzUsuńAle fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńz piwem nigdy nie robiłam, wypróbuję do szpinakowego nadzienia :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy pomysł, jeszcze o takim nie słyszałam, trzeba będzie spróbować :)
OdpowiedzUsuńlubie nalesniki na piwie,ale nie wiem czemu rzadko je robie :)
OdpowiedzUsuńTakich jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńZrobiłem, zjadłem i co się okazało, że z samą solą są pyszne! Idealne na posiadówę ze znajomymi gdy nie masz czym poczęstować :D
OdpowiedzUsuńTo na zdrówko! Następnym razem podeślij fotkę do galerii czytelników na fb :)
UsuńW Holandii naleśniki to prawie danie narodowe, w związku z czym do tych z nadzieniem wytrawnym zawsze daje się piwo, później często posypując papryka slodka w proszku:) Sa pyszne.
OdpowiedzUsuńWłaśnie wykorzystałam ten przepis na moje pierwsze w życiu naleśniki i wyszły naprawdę superrr!!! :)
OdpowiedzUsuńCieszę się razem z Tobą :) Pozdrawiam
Usuń