Oponki

Wspomnień czar.
Za dziecka.
Sopot, monciak.
I gorące donuty.
Błogo.
Oponki serowe
(przepis rodzinny na około 15 sztuk)
oponki, przepis na oponki, oponki tłusty czwartek, donuty, doughnuts, donaty, przepisy na tłusty czwartek

1 szklanka mąki tortowej + 0,5 szklanki do podsypywania
250 gram twarogu półtłustego
łyżka śmietany 18%
jajko 
żółtko
1/3 szklanki cukru pudru
łyżka cukru waniliowego
6 łyżeczek masła
łyżka octu lub spirytusu
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej

cukier puder
olej do smażenia

Masło rozpuścić i ostudzić.
Twaróg zmielić lub przepuścić przez praskę lub sito.
Do twarogu dodać masło, śmietanę, jajko, żółtko, ocet, cukier puder i cukier waniliowy.
Przy użyciu miksera z haczykami zmiksować.
Dodać przesianą mąkę z proszkiem i sodą chwilę miksować.
Wyjąć z miski i zagniatać ciasto podsypując połową szklanki mąki.
Ciasto wałkujemy na placek o grubości 1 cm i wykrajać kółka (np. kieliszkiem do wina) a w nim mniejsze kółko (np. kieliszkiem do wódki) lub serduszka foremką do ciasteczek.
We frytownicy rozgrzać olej do temp. 170 st.C (lub rozgrzać porządnie w rondlu czy na głębszej patelni) i smażyć oponki (oddzielnie wnętrza oponek) z obu stron na złoty kolor.
Usmażone przekładać na papier, aby wchłonął tłuszcz, a przed podaniem posypać cukrem pudrem.
oponki, przepis na oponki, oponki tłusty czwartek, donuty, doughnuts, donaty, przepisy na tłusty czwartek

jak zrobić oponki, oponki, oponki serowe, przepis na oponki

donuty, donut, przepisy na oponki, oponki serowe, przepisy na donuty, donaty

donuty, donut, przepisy na oponki, oponki serowe, przepisy na donuty, donaty

oponki, przepis na oponki, oponki tłusty czwartek, donuty, doughnuts, donaty, przepisy na tłusty czwartek

oponki, przepis na oponki, oponki tłusty czwartek, donuty, doughnuts, donaty, przepisy na tłusty czwartek

oponki, przepis na oponki, oponki tłusty czwartek, donuty, doughnuts, donaty, przepisy na tłusty czwartek

22 komentarze:

  1. Też z łezką w oku wspominam pyszne donaty z Monciaka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale fajny pomysł z tym, żeby dziurka była w kształcie serca! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ładne te z serduszkiem , szaleństwo tłustego czwartku dopada wszystkich:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale fajny pomysł z sercowatą dziurką:) mam pytanie czy zamiast sera sprawdzi się w tym przepisie serek homogenizowany??:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niekoniecznie, bo to on nadaje konsystencji, ale np. wiaderkowy do serników może być

      Usuń
  5. Duś, cudne!!! a pomysł z sercem bardzo uroczy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. doprawdy urocze te serduszka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie Ci wyszły. Zwłaszcza te z serduszkiem są urocze.

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobione :) dzieki za przepis.Wyszly przepyszne! Do wyrobienia ciasta przy tych składnikach zużyłam jakies 3 szklanki mąki, zbyt lepkie ciasto po uzyciu 1,5 szkl maki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serio? Ja dzisiaj robiłam z podwójnej porcji po raz drugi i wtedy dopiero 3 szklanki mąki dałam :)Ważne że smaczne :)

      Usuń
  9. Super! te z serduszkiem naprawdę urocze:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Tak oponki to smak dzieciństwa również mojego:-). Urocze są te z serduszkami:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Te z serduszkiem w środku są urocze;)

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam oponki, super przepis

    OdpowiedzUsuń
  13. ahh.. az przypomniały mi się czasy dzieciństwa! :) Z mamą zawsze robiłam właśnie oponki serowe :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Blog świetny a przepisy jeszcze lepsze
    :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger