19 lutego 2013

Pierogi z soczewicą

Elastyczne ciasto.
Wałkowanie.
Mąka w całej kuchni.
Lepienie mnie.
Zaczarowuje.
Pierogi z zieloną soczewicą
pierogi z soczewicą, pierogi z zieloną soczewicą, przepisy z soczewicą, pierogi wegetariańskie
ciasto:
3 szklanki mąki
szklanka gorącej wody
pół łyżeczki soli
2 łyżki roztopionego masła

farsz:
szklanka zielonej soczewicy
łyżka oleju
2 cebule
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru
łyżeczka suszonej kolendry
łyżeczka ostrej papryki
sól, pieprz

dodatkowo:
masło
prażona cebulka
koperek

Przygotowanie zacząć od ugotowania w osolonej wodzie soczewicy.
Soczewicę zalać wodą i gotować według instrukcji, u mnie 15 minut.
Na łyżce oleju usmażyć pokrojone drobno cebule, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekany imbir, mieszać razem aż cebula będzie szklista. 
Doprawić solą, pieprzem, kolendrą i paprykę.
Zdjąć z kuchenki, dodać odcedzoną z wody soczewicę i ostudzić.
Składniki na ciasto włożyć do miski miksera z hakami albo wyrobić ręcznie gładkie, elastyczne ciasto.
Ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką, wykrajać szklanką kółka - lekko je rozciągać na dłoni, nakładać po łyżeczce farszu i zlepiać brzegi.
Gotować w osolonej wodzie około 4 minut.
Podawać z roztopionym masełkiem, prażoną cebulką i koperkiem.
pierogi z soczewicą, pierogi z zieloną soczewicą, przepisy z soczewicą, pierogi wegetariańskie

pierogi z soczewicą, pierogi z zieloną soczewicą, przepisy z soczewicą, pierogi wegetariańskie
W swoim przepisie wykorzystałam soczewicę zieloną marki Lestello z firmy Makro K&K, która oferuje m.in. produkty niżej widoczne na zdjęciach. Produkty są zdecydowanie wysokiej jakości.

jak zrobić pierogi, jak lepić pierogi

pierogi z soczewicą, pierogi z zieloną soczewicą, przepisy z soczewicą, pierogi wegetariańskie

soczewica, zielona soczewica, przepisy z soczewicą


14 komentarzy:

  1. wygladaja bardzo smacznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne takie domowe pierożki ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam! Muszą być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe jest to, że smak soczewicy jest bardzo podobny do mięsa i łatwo te dwa smaki pomylić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm, uwielbiam pierogi z soczewicą, choć do tej pory jadałam tylko z czerwoną. Ale Twoje wyglądają supr apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. I ja uwielbiam pierogi z soczewicą, choć do tej pory używałam zawsze czerwonej. Cudnie wyglądają na talerzu!

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszny pomysł , bardzo lubię pierogi chętnie wypróbuję nowy przepis an farsz:)

    OdpowiedzUsuń
  8. byłam ciekawa, jakiej soczewicy użyłaś:) pycha wyglądają. zaciekawiło mnie również dodanie imbiru do farszu.

    OdpowiedzUsuń
  9. mmm :) ależ urocze zdjęcia, aż chce sie porwać pierożka ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy takich nie robilam!
    Dlaczego?.. nie wiem, ale wlasnie sobie zdalam sprawe jak wiele stracilam!
    Kocham pierogi, ubostwiam soczewice..:D
    Nic tylko ulepic i jesc :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Robiłam z soczewicą i bardzo mi smakowały!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja robiłam z czerwoną soczewicą, są pyszne :) a jakie zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dzisiaj zrobiłam, ale przepuściłam ugotowaną soczewicę przez maszynkę do mielenia :) Twoje wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super :) Pochwal się zdjęciem na fanpagu - dołączy do galerii

      Usuń

Anonimie podaj swoje imię.
Zachęcam do dzielenia się zdjęciami dań zrobionych z mojego bloga na fanpagu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF