Pleśniak (skubaniec)

Biały puch.
Za oknem.
I w cieście.
Na słodkie.
Rozgrzanie.

Pleśniak (Skubaniec)
przepis rodzinny
pleśniak, ciasto pleśniak, skubaniec, ciasto skubaniec, przepis na pleśniaka, przepis na skubańca, przepis na ciasto,
4 szklanki mąki krupczatki Gdańskie Młyny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 3/4 szklanki cukru
6 jaj
1 i 1/3 kostki margaryny (330 gram)
2 łyżki kakao
łyżka mąki ziemniaczanej
słoik kwaśnego dżemu (np. agrestowy, porzeczkowy)

Oddzielić białka od żółtek.
Przesianą mąkę z proszkiem zagnieść z margaryną, żółtkami i szklanką cukru.
Ciasto podzielić na 3 części, do jednej z nich dodać kakao i ponownie zagnieść.
Włożyć do 3 woreczków i wstawić na 30 minut do zamrażalnika.
Białka ubić mikserem na sztywną pianę i dodawać powoli resztę cukru, czyli 3/4 szklanki oraz mąkę ziemniaczaną.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Na dno blachy zetrzeć na tarce z dużymi oczkami pierwszą część jasnego ciasta( jeżeli ciasto będzie zbyt miękkie, a będziecie się spieszyć to po prostu wyklejcie nim dno).
Następnie rozsmarować kwaśny dżem, u mnie agrestowy i wiśniowy.
Zetrzeć ciemne ciasto.
Wyłożyć ubitą pianę.
Na wierzch zetrzeć drugą część jasnego ciasta.
Piec w temp. 180 st. C przez około 40 minut.
pleśniak, ciasto pleśniak, skubaniec, ciasto skubaniec, przepis na pleśniaka, przepis na skubańca, przepis na ciasto,

pleśniak, ciasto pleśniak, skubaniec, ciasto skubaniec, przepis na pleśniaka, przepis na skubańca, przepis na ciasto,

22 komentarze:

  1. fajny skubany ten pleśniak, oj fajny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pleśniak! to było pierwsze ciacho, jakie upiekłam z Babcią.

    OdpowiedzUsuń
  3. ochhhhhh kocham to ciacho!:)
    znam te talerzyki;) moja babcia ma takie same;)

    OdpowiedzUsuń
  4. przymierzam się do tego ciacha , apetycznie wygląda ;d

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie, uwielbiam ciacha z owocami:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pleśniak nadaje się także na szarlotkę, super efekt :)

    OdpowiedzUsuń
  7. gdybym musiała wybrać ulubione ciasto to chyba byłby własnie pleśniak, prosty a pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Klasyka w najlepszym wydaniu:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie wygląda! Całe wieki go nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  10. pyszne ciasto, bardzo je lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  11. jadłam to ciacho wiele razy, jednak nigdy nie piekłam...chyba trzeba nadrobic :)

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam, bardzo ładnie wygląda :) U mnie też biało za oknem :<

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubimy pleśniaka. Nie mogę się doczekać, by zrobić go ze swieżymi porzeczkami ,taki kocham najbardziej. No,ale ten z dżemem jest także pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jedno z moich ulubionych ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo lubię pleśniaka, najlepiej ze świeżymi truskawkami, rabarbarem lub tartym jabłkiem. PYCHA!

    OdpowiedzUsuń
  16. Pleśniak jest w mojej 10 najlepszych ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Dawno nie jadłam pleśniaka, a uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam! Robiłam ostatnio z Twojego przepisu i wyszedł bardzo dobry! :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogromnie się cieszę :) koniecznie następnym razem podeślij zdjęcie do galerii czytelników :)

      Usuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger