Przepis na bulion warzywny (wywar warzywny)


Bulion warzywny (wywar z jarzyn)
bulion warzywny, wywar warzywny, bulion z warzyw, wywar z jarzyn
włoszczyzna: 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, por
cebula
2 ząbki czosnku
kilka liści lubczyku
2 listki laurowe
3 płaskie łyżeczki soli
3 litry wody

Warzywa obrać i pokroić na mniejsza kawałki.
Obraną z łupin cebulę opalić nad palnikiem - doda żółtego koloru.
Wszystkie warzywa wrzucić do garnka, dodać listki laurowe i sól.
Zalać zimną wodą i gotować aż zawrze.
Dodać dopiero teraz lubczyk.
Wtedy zmniejszyć moc palnika i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut, aż warzywa będą miękkie.
Odcedzić przez sito z warzyw i przypraw.
bulion warzywny, wywar warzywny, bulion z warzyw, wywar z jarzyn




11 komentarzy:

  1. Ooo, taki warzywny bulion to zawsze się przyda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zwykle w Week robię taki cały ogromny gar jako bazę pod zupy czy sosy:))

    OdpowiedzUsuń
  3. a co potem z takim wywarem? do zamrożenia? czy może postać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. do 3 dni postać może lodówce. zamrozić można i do 2 miesięcy trzymać. albo przygotować na bazie jego zupkę krem - przepisy wkrótce:)

      Usuń
  4. wspaniały przepis na bulion. ;)
    tylko jedno pytanko, czy zieleniny takiej jak lubczyk nie powinno się dawać na koniec gotowania? Bo ponoć jak siedzi w garze od początku to jej smak ginie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja wrzucam od razu, ale może nie ginie smak bo jest zamrożona wcześniej :) muszę sprawdzić i zeedytuje wtedy :)

      Usuń
    2. nie no jasne :) ja tylko się pytam, bo tak gdzies czytałam ;) ale co kuchnia, to każdy po swojemu robi :)

      Usuń
    3. racja lubczyk po zagotowaniu dopiero, rada mojej Mamy

      Usuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  6. zrobilam, wywarek pycha. Teraz robię barszcz wg Twojego przepisu

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo mnie to cieszy, taki wywar jest o niebo zdrowszy niż z kostek! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger