Babka cytrynowa

Mnóstwo lukru.
Garść motylków.
Ciepły kolor.
Babka cytrynowa
babka cytrynowa, przepis na babkę cytrynową, baba cytrynowa, wielkanocne ciasto, przepisy na babki
4 jajka
kostka masła 
200 gram cukru
szklanka mąki pszennej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
duża cytryna

Oddzielić białka od żółtek.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Dodać rozpuszczone i ostudzone masło, zmiksować.
Mąki z proszkiem wymieszać ze sobą, dodać do reszty.
Z wyparzonej cytryny zetrzeć skórkę do masy, a z jednej połówki wycisnąć sok do ciasta.
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo do ciasta i mieszać delikatnie łyżką.
Ciasto wylać do natłuszczonej i posypanej bułką tartą blachy na babkę.
Piec 50 minut w temp. 180st.C do tzw. suchego patyczka.
babka cytrynowa, przepis na babkę cytrynową, baba cytrynowa, wielkanocne ciasto, przepisy na babki

2 komentarze:

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger