Bananowiec

Wołam wiosnę.
I zapadam.
W dalszy sen.
Zimowy.
Bananowiec
przepis rodzinny
bananowiec, przepis na banananowiec, banany w galaretce, ciasto na zimno z bananami
spód:
200 gram masła
szklanka cukru pudru
1 kg bananów
łyżka soku z cytryny
galaretka cytrynowa
400 ml wrzącej wody

góra:
2 banany
galaretka agrestowa
400 ml wrzącej wody

Rozpocząć od rozpuszczenia galaretki cytrynowej we wrzącej wodzie, pozostawić do ochłodzenia.
Miękkie masło zmiksować na puch, dodać cukier puder i dalej miksować.
Banany rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków i skropić sokiem z cytryny.
Banany dodać do masła z cukrem i zmiksować.
Wlać przestudzoną galaretkę cytrynową, wymieszać i przelać do tortownicy.
Zostawić do stężenia na min. 1 godzinę.
Galaretkę agrestową rozpuścić w 400 ml wrzącej wody i zostawić do ostudzenia.
Po stężeniu wyłożyć na wierzch pokrojone w plasterki banany.
Zalać ostudzoną i tężejącą galaretką.
Trzymać w lodówce.
bananowiec, przepis na banananowiec, banany w galaretce, ciasto na zimno z bananami

bananowiec, przepis na banananowiec, banany w galaretce, ciasto na zimno z bananami

bananowiec, przepis na banananowiec, banany w galaretce, ciasto na zimno z bananami

bananowiec, przepis na banananowiec, banany w galaretce, ciasto na zimno z bananami



30 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie :) Aż mam ochotę na bananowca :)

    ---
    Zapraszam również na kulinarnyblog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Dusieńko, przywołuję wiosnę razem z Tobą! z całych sił!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. bananowe ciacho ,wow ! wygląda cudnie *-*

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda świetnie! Ja bym zrobiła z agrestową galaretką, chyba bardziej mi do banana pasuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przecież jest agrestowa galaretka :)

      Usuń
  5. Bananowiec zawstydzi wiosnę mam nadzieję:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kolor rzeczywiście wiosenny i piękny, może to pomoże na te okropne chłody :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię takie proste, a efektowne przepisy, piękny bananowiec:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bananowce zawsze cieszą się powodzeniem. Mają coś w sobie

    OdpowiedzUsuń
  9. te zdjęcia z góry są super:) jak zabawkowy!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. jakie wymiary ma blaszka?

    OdpowiedzUsuń
  11. Myślę, że ten kolor powstrzyma zimę;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciacho prezentuje się fantastycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. no mam nadzieję, że tym przepisem ściągniesz na nas lepszą pogodę, bo myślę, że nikt nie oparłby się temu ciastu nawet Pani Wiosna :) hehe

    OdpowiedzUsuń
  14. Mimo, że nie lubię aż tak bananów to takiego kawałka ciasta nie mogłabym odmówić! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam podobnie, a z przyjemnością zjadłam 2 kawałki :)

      Usuń
  15. zrobie jak tylko sie post skończy ;D

    OdpowiedzUsuń
  16. czy ten spod jest na bokach czyms posypany? jakimis wiorkami czy czyms?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, te plamki to masło połączone z bananami

      Usuń
  17. Uwielbiam ciasta z bananami! to robi naprawdę wrażenie... P.S Pysznie tu. - u Dusi :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Twój bananowiec wygląda pysznie. Bardzo lubię takie ciasta bez pieczenie :)
    Ostatnio zrobiłam podobny :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Jutro wypróbuję ten przepis ;) Ile czasu w sumie zajmuje zrobienie tego ciasta?
    Super blog, pozdrawiam!
    Bożena

    OdpowiedzUsuń
  20. 1 etap to chwila - do 30 minut a nawet szybciej, ja galaretkę ochładzam wkładając miskę z nią do zimnej wody, potem około godziny czekania i zalanie kolejną galaretką 2-3 godziny w sumie tak myślę

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger