Krem z marchwi

2 dni.
Pełen emocji.
Miłych spotkań.
I smakołyków.

Zupa krem z marchwi i pomarańczy 
krem z marchwi, krem z marchewek, zupa krem marchwiona, zupa krem, krem marchewkowy, krem z marchwi i pomarańczy

1 kg marchwi
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 litr bulionu 
łyżeczka imbiru
łyżeczka kuminu
łyżeczka kolendry
pomarańcza
słonecznik
2 łyżki oleju
sól, pieprz

W rondlu rozgrzać olej i dodać pokrojone cebule.
Smażyć do zeszklenia, dodać posiekany czosnek.
Wrzucić pokrojone w plasterki marchewki oraz przyprawy: imbir, kumin, kolendrę.
Pomarańczę sparzyć wrzątkiem, zetrzeć z niej skórkę, wycisnąć sok i dodać do garnka.
Zalać bulionem warzywnym - przepis tu klik, od momentu zagotowania zmniejszyć moc palnika i gotować zupę do miękkości marchwi - około 25 minut.
Słonecznik uprażyć na suchej patelni do zbrązowienia.
Zupę zmiksować blenderem na krem, jeśli trzeba doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać ze słonecznikiem.
krem z marchwi, krem z marchewek, zupa krem marchwiona, zupa krem, krem marchewkowy, krem z marchwi i pomarańczy

krem z marchwi, krem z marchewek, zupa krem marchwiona, zupa krem, krem marchewkowy, krem z marchwi i pomarańczy

5 komentarzy:

  1. krem z marchwi *-* pycha ! samo zdrowie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja miałam pomarańczkę i dałam do owsianki a tu taki pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  3. dodatek pomarańczy brzmi orzeźwiająco :) uwielbiam krem marchewkowy, wypróbuję Twój wariant smakowy.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger