Naleśniki z kaszą gryczaną i pieczarkami

Stocznia Gdańska.
Ostatnie wodowanie.
Zielone dźwigi.
Niebieskie niebo.
Czerwony kadłub.

Naleśniki z pieczarkami i kaszą gryczaną
naleśniki na piwie:
400 ml piwa 
szklanka mleka
300 gram mąki pszennej
2 jaja
pół łyżeczki soli
łyżka oleju

farsz:
2 saszetki kaszy gryczanej
500 gram pieczarek
2 cebule
2 ząbki czosnku
łyżka oleju
sól, pieprz
natka pietruszki

Naleśniki przygotować według przepisu - klik.
Cebulę pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę i smażyć razem chwilę na rozgrzanym oleju na patelni.
Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i dołożyć na patelnię.
Gdy pieczarki będą gotowe doprawić je do smaku solą i pieprzem.
Zdjąć z palnika i dodać posiekaną natkę pietruszki.
Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Ugotowaną wymieszać z pieczarkami.
Na usmażone naleśniki wykładamy farsz i dowolnie zawijamy.
Możemy przed podaniem całość podsmażyć jeszcze na patelni.

Do przepisu wykorzystałam kaszę gryczaną Lestello.



I mój Gdańsk - Stocznia Gdańska. 





17 komentarzy:

  1. Uwielbiam wytrawne naleśniki, ale z kaszą jeszcze nigdy nie próbowałam, nawet nie słyszałam o takiej wersji, więc wysoce prawdopodobne że niedługo je przyrządzę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy farsz. Będę musiała sama spróbować.

    O, jakoś tak wyszło, że też mnie zawiało na wodowanie. :))

    OdpowiedzUsuń
  3. musze koniecznie wyprobowac ten farsz ;)Ciekawa jestem smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  4. dobry pomysł na nadzienie:) piękne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam , pragnę takich pysznych naleśniczków !

    OdpowiedzUsuń
  6. jak ja kocham ten Twój Gdańsk <3

    OdpowiedzUsuń
  7. wow, jadlam juz pierogi z kasza gryczana ale nalesnikow nigdy...na pewno warto sprobowac :))))

    OdpowiedzUsuń
  8. ciekawy pomysł na farsz , coś innego ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam naleśniki, mogłabym jeść co dzień. Twoja wersja strasznie mi się podoba :)
    Ostatnio właśnie myślałam o Gdańsku. Jeżdżę tam tylko na krótko i głównie do Ikei ;) Może uda się pozwiedzać wiosną :)

    OdpowiedzUsuń
  10. jak zwykle ładnie :)!
    podoba mi się pomysł z piwem! tego jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. nalesniki z piwem? oo tego jeszcze nie znałyśmy :D Danie musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszotka, ostatnio polubiłam wyjątkowo kaszę gryczaną ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. Czekam na piątek i na pewno wypróbuję :) Buziaki kochana!
    Ps. Jestem z Ciebie taka dumna

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger