Pieczona kaczka

Wykonanie planu.
Czyni dzień.
Lepszym.

Kaczka faszerowana jabłkami i żurawiną

pieczona kaczka, kaczka faszerowana, kaczka faszerowana jabłkami, przepis na kaczkę
1,5 kg kaczka
sól, pieprz
majeranek
łyżka oleju
kilka jabłek
suszona żurawina / suszone śliwki

Kaczkę wysmarować olejem lub oliwą.
Natrzeć solą, pieprzem i majerankiem - także od środka.
Zostawić kaczkę na noc w lodówce.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego lub brytfanki.
Do środka kaczki dodać obrane ze skórki kawałki jabłek (bez gniazd nasiennych) i suszoną żurawinę (lub śliwki) po czym zszyć kaczkę grubą nitką lub spiąć wykałaczkami, aby farsz nie wypadł.
Piekarnik nagrzać do 180st.C, wstawić kaczkę w naczyniu z pokrywką.
Piec 1,5 godziny - w między czasie podlewać powstałym sosem.
Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 15-30 minut do zrumienienia skórki.
pieczona kaczka, kaczka faszerowana, kaczka faszerowana jabłkami, przepis na kaczkę

11 komentarzy:

  1. moje ulubione nadzienie do kaczki :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Kaczka wygląda nieziemsko!!! Mój tasto byłby uszczęśliwiony :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie byłam fanką kaczki, ale wiem, że zrobić dobrą kaczkę to nie lada wyczyn. Twoja wygląda pięknie i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. w sumie to nigdy nie piekłam kaczki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. idealna! i te owocowe dodatki<3

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda bardzo apetycznie:) podziwiam, tym bardziej że ja nigdy nie zrobiłam kaczki.

    OdpowiedzUsuń
  7. dzisiaj piekę swoją pierwszą w życiu kaczke ciekawe czy będzie wyglądała tak apetycznie jak ta na tych fotkach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzymam kciuki, podeślij zdjęcie do galerii czytelników:)

      Usuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger