Pizza na drożdżowym cieście

Emocje.
Pozytywne.
Dają siłę.
Pizza na drożdżowym cieście
pizza, przepis na pizzę, ciasto na pizzę, drożdżowe ciasto na pizzę, pizza na drożdżach
500 gram mąki pszennej
szklanka mleka
50 gram świeżych drożdży
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
duża szczypta oregano
łyżka oleju

Pokruszone drożdże wymieszać z połową ciepłego mleka, cukrem i łyżką mąki.
Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.
Mąkę połączyć z resztą mleka, solą, oregano i olejem.
Dodać wyrośnięte drożdże i zagnieść elastyczne ciasto.
Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Odgazować ciasto - wbijając pięść w nie, zagnieść ponownie.
Rozwałkować na dwie pizze.
Nakładać sos (przepis) i ulubione dodatki.
Piec 20 minut w temp. 180 st.C.

20 komentarzy:

  1. Uwielbiamy domową pizzę :) i właśnie na grubszym cieście. Ja poproszę o kawałeczek Twojej, od prawej strony :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma to, jak domowa pizza! O wiele zdrowsza, ze świeżymi dodatkami, pachnąca i niewysuszona, nie to co w restauracjach, gdzie nigdy nie wiadomo na co się trafi. Wygląda niezwykle apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowa górą! :) zjadłabym chyba w całości.. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. AAAAA! wygląda mega apetycznie:D Lepiej niż w niejednej pizzerii :))

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglada po prostu mega smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie ma to jak smakowita pizza:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszna, domowa pizza nie ma sobie równych :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Polecam zmniejszenie drożdży o połowę, taka ilość pachnie troszkę starą książką kucharską. 50 g drożdży na pół kilograma mąki to stanowczo za dużo.

    pozdrawiam serdecznie

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie spisałam z przepisu, gdzie było na 1 kg mąki - już zmieniam :)

      Usuń
    2. Teraz zamiast o połowę mniej, masz dwa razy więcej drożdży.

      Usuń
    3. Teraz powinno być ok.

      Usuń
  9. Swietny przepis, serdecznie wszysktim polecam! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam domową pizzę ;d

    OdpowiedzUsuń
  11. Jasne, że domowa jest najlepsza! Też taką uwielbiam pasjami, ale nie mogę przeżyć tylko jednej rzeczy - nigdy jeszcze nie udało mi się zrobić grubego ciasta tak smacznego, jak można dostać w Dominium w Warszawie na Grochowskiej. Już parę razy próbowałam przekupić (na różne sposoby) pizzera, ale nie zdradził mi sekretu. Nie poddaję się jednak i próbuję dalej ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniała pizza :) aż nabrałam ochoty by pójść do kuchni już zaraz i sobie ukręcić podobną ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger