Sernik z brzoskwiniami

Biały puch.
Wpada za botek.
Lśni na jasnych włosach.
Mrozi nosek.
Znów.

Sernik z brzoskwiniami
przepis rodzinny
sernik z brzoskwiniami, przepis na sernik z brzoskwiniami, przepis na sernik, sernik, sernik na wielkanoc, sernik wielkanocny
ciasto:
250 gram mąki
80 gram cukru
szczypta soli
1 jajko + żółtko
pół kostki masła

masa serowa:
0,5 kg twarogu
pół szklanki cukru
2 jajka
2 łyżki budyniu śmietankowego
100 gram roztopionego masła
łyżeczka ekstraktu/aromatu cytrynowego
puszka brzoskwiń

Składniki na ciasto wyłożyć na stolnicę albo do miski i zagnieść na jednolite ciasto.
Uformować z niego kulę i włożyć na 30 minut do zamrażalnika.
W tym czasie przygotować masę serową.
Jajka zmiksować z cukrem na puszystą, białą masę.
Dodać twaróg zmielony 2 razy przez maszynkę albo przeciśnięty przez praskę i na wolnych obrotach zmiksować.
Następnie dodać budyń, ostudzone masło i ekstrakt lub aromat cytrynowy.
Zmiksować aby całość się połączyła.
Wyjąć ciasto kruche, podzielić na 3/4 i 1/4 (tą włożyć z powrotem do zamrażalnika).
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (nie polecam silikonowych form) i większą częścią ciasta wyłożyć dno formy.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st.C i podpiec przez 15 minut.
Odsączyć z syropu brzoskiwnie i pokroić na mniejsze kawałki.
Następnie na podpieczony spód wyłożyć masę serową, kolejno brzoskwinie i zetrzeć na tarce (albo pokruszyć) mniejszą część ciasta na wierzch.
Piec jeszcze 50 minut w 180 st.C - jeśli góra zacznie się przypalać to nałożyć na nią folię aluminiową.

Do wykonania tego sernika użyłam prawdziwego, domowego twarogu od Pilcha -jest wyraźnie maślany, dosyć kwaśny, wilgotny i mazisty - dostępny do kupienia przez stronę sery polskie.
sernik z brzoskwiniami, przepis na sernik z brzoskwiniami, przepis na sernik, sernik, sernik na wielkanoc, sernik wielkanocny

sernik z brzoskwiniami, przepis na sernik z brzoskwiniami, przepis na sernik, sernik, sernik na wielkanoc, sernik wielkanocny

sernik z brzoskwiniami, przepis na sernik z brzoskwiniami, przepis na sernik, sernik, sernik na wielkanoc, sernik wielkanocny

18 komentarzy:

  1. Piękny i puszysty ten Twój sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszny serniczek z brzoskwiniami bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszny sernik! Uwielbiam te klasyczne smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. sernik ponad wszystko! uwielbiam w każdej postaci, z każdymi dodatkami :)
    ehh, taa, zima wróciła, niestety... :(

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze nie jadłam, ale jak z brzoskwiniami, to na pewno mój ulubiony:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam! To przypomina mi sernik mojej mamy, który piecze od lat... tylko z pianką z białek na wierzchu :)
    Ja dopiero startuję, ale jeśli masz ochotę zajrzeć na kobiecy blog, bardziej lifestyle, to zapraszam... na łososia z ryżem i sałatką z rukoli ! Pozdrawiam i dobrego dnia ! :) http://la-essentia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda pysznie, a ta kruszonka na wierzchu :O Chętnie bym schrupała!

    OdpowiedzUsuń
  8. śliczny jest i pewnie pyszny !

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaki piękny i delikatny, musiał być pyszny :) !

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękny serniczek. Lubię:)
    Ale białego puchu nie lubię. Chcę wiosnę.

    OdpowiedzUsuń
  11. Pojadłabym takiego sernika. Świetne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  12. Moja teściowa robi ten sernik bardzo często, to jej królewskie ciasto, zresztą jak wiele innych :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale zrobiłaś smaka! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger