29 marca 2013

Seromakowiec

Śnieg zasypał.
Gdańsk.
Szok.
Seromakowiec (seromak)
seromakowiec, przepis na seromakowiec, seromak, ciasto z serem i makiem
ciasto kruche:
1,5 szklanki mąki krupczatki
jajko
pół kostki masła (100 gram)
pół szklanki cukru pudru

masa twarogowa:
1 kg sera z wiaderka
pół kostki masła
5 jajek
2 łyżki budyniu śmietankowego
szklanka cukru pudru
skórka pomarańczowa kandyzowana

0,5 kg gotowej masy makowej
jajko

Do mąki dodać pokrojone na kawałki masło i rozcierać między palcami.
Dodać cukier i jajko, zagnieść kruche ciasto.
Włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na 30 minut.
Przygotować masę twarogową: białka oddzielić od żółtek.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, białą masę.
Dodać masło i dalej miksować.
Stopniowo po 1 łyżce dodawać twaróg, ciągle miksując.
W między czasie wsypać budyń.
Na koniec, gdy masa będzie jednolita wrzucić skórkę pomarańczową.
Ubić białka na puszystą pianę, dodawać stopniowo i już łyżką delikatnie mieszać.
Wyjąć ciasto kruche, rozwałkować na długość blaszki (duża prostokątna).
Na ciasto kruche wyłożyć masę makową wymieszaną z jajkiem.
Na mak wykładamy masę z twarogu.
Piec w temp. 180 st. C przez 60 - 70 minut.
Jak zacznie się rumienić ciasto z góry to przykryć je folią aluminiową.
seromakowiec, przepis na seromakowiec, seromak, ciasto z serem i makiem

seromakowiec, przepis na seromakowiec, seromak, ciasto z serem i makiem

11 komentarzy:

  1. mój się właśnie piecze ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proszę o taki, szkoda , że ja nie zrobiłam sernika...;).

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż mi ślinka pociekła. Ja dziś już upiekłam swój sernik ale ten przepis sobie zapisuję i zrobię następnym razem :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja chciałam zrobić sernik,tylko nie znałam fajnego przepisu:)Skorzystam po świętach!

    OdpowiedzUsuń
  5. Śnieg jest głupi..

    A serniczek fantastyczny!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. zawsze go chciałam upiec ,pychotka ;p

    OdpowiedzUsuń
  7. sermakowiec jakoś kojarzy mi się Bożym Narodzeniem, ale to chyba dlatego, ze babcia kiedyś go piekła na Boże Narodzenie;)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda pięknie! A powiedz mi, czy ta warstwa serowa jest taka bardziej twarogowa, ciężka, serowa; czy jest ona jak masa sernikowa - piankowa, lekka? Ja zdecydowanie lubię takie ciężkie, serowe, twarogowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest twarogowy ale delikatny i nie jest zbity :) coś pomiędzy ciężkim a lekką pianką :)

      Usuń

Anonimie podaj swoje imię.
Zachęcam do dzielenia się zdjęciami dań zrobionych z mojego bloga na fanpagu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...