Zakwas na żurek

Unieść się.
Nad wszystkim.
Ponieść.
O czasie.
Zapomnieć.
Zakwas na żurek
zakwas na żurek, zakwas na żur, przepis na zakwas, zakwas wielkanocny, przepisy na wielkanoc
pół litra wody
pół szklanki mąki żytniej
liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
2 ząbki czosnku
piętka chleba razowego na zakwasie

Do litrowego słoika wlać letnią, przegotowaną wodę.
Wsypać mąkę, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, przekrojone na pół ząbki czosnku.
Piętkę chleba przekroić na kilka mniejszych części i wrzucić do słoja.
Przykryć ściereczką (bez zakrętki) i zostawić w ciepłym miejscu na 4-5 dni.
Raz dziennie przemieszać zakwas, bo będzie się rozwarstwiał.
Zakwas powinien po kilku dniach skwaśnieć i puszczać bąbelki.
Wtedy można pozbyć się przypraw i resztek chleba, a słoik z zakwasem zakręcić pokrywką i wstawić do lodówki.
zakwas na żurek, zakwas na żur, przepis na zakwas, zakwas wielkanocny, przepisy na wielkanoc

zakwas na żurek, zakwas na żur, przepis na zakwas, zakwas wielkanocny, przepisy na wielkanoc

zakwas na żurek, zakwas na żur, przepis na zakwas, zakwas wielkanocny, przepisy na wielkanoc


zakwas na żurek, zakwas na żur, przepis na zakwas, zakwas wielkanocny, przepisy na wielkanoc


11 komentarzy:

  1. Ach, widzę Wielkanoc i u Ciebie. Ja również sobie już zaplanowałam zrobienie zakwasu w środowy wieczór, co by to mieć świeżutki na żurek niedzielę :D

    OdpowiedzUsuń
  2. teraz będzie smaczny żurek z Tego:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam żurek, szczególnie przegryzany kromką chrupiącego chleba posmarowaną masełkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajnie, aż mi się zachciało żurku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pierwszy zakwas straciłam bo dostałam zaćmienia i zakręciłam od razu :lol: cudnie wybuchł
    dzisiaj nastawiam właśnie kolejny z mąki żurkowej - nie zakręcam na razie ;) zobaczymy co z tego wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. no Dusiu u Ciebie to nawet zakwas jest fotogeniczny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. kocham zurek i nie mogę się go doczekać :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajna receptura na żurek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Moja babcia trzymała w nim zawsze drewnianą łyżkę:)
    żurek jest pyszny smak z dzieciństwa. Polecam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger