Zupa z zielonej soczewicy

Westchnień kilka.
Odwagi siła.
Moc rozsądności.
Zupa z zielonej soczewicy i pomidorów
zupa z soczewicy, zupa z zielonej soczewicy, zupa pomidorowo-soczewicowa,
150 gram zielonej soczewicy
2 marchewki
cebula
2 ząbki czosnku
2 puszki pomidorów
łyżeczka kolendry
pół łyżeczki kuminu
łyżeczka startego świeżego imbiru
1,5 litra wody lub bulionu

Do garnka wlać bulion lub wodę i zagotować.
Dodać soczewicę, marchewkę pokrojoną na mniejsze kawałki, cebulę pokrojoną w piórka, ząbki czosnku posiekane, pomidory razem z sokiem i przyprawy.
Gotować koło 30 minut - aż soczewica stanie się miękka.
W razie potrzebny doprawić solą i pieprzem.
Jeżeli chcesz możesz zmiksować zupkę.
zupa z soczewicy, zupa z zielonej soczewicy, zupa pomidorowo-soczewicowa,

12 komentarzy:

  1. Lubię zupy z soczewicą, ostatnio dodałam do kremu pieczarkowego:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie. I Dusiu, masz piękne garnuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie wygląda, też dzisiaj robię taką zupę, ładna miseczka:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniała! Idealna, żeby się dziś rozgrzać.
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zupy z soczewicy nigdy nie próbowałam, natomiast bardzo lubię kotleciki z soczewicy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czytam zielone, a widzę czerwone, bardzo inrtygujące i z pewnością smaczne, pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak apetycznie i delikatnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda bardzo zachęcająco, dziękujemy za zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger