Żurek na zakwasie

Przepis na zakwas tutaj.

Żurek na zakwasie
żurek na zakwasie, przepis na żurek, żurek, jak zrobić żurek, żur na zakwasie, domowy żurek
2 litry wody
0,5 kg białej kiełbasy
2 marchewki
3 ziemniaki
200 gram wędzonego boczku
2 liście laurowe
2 ząbki czosnku
kilka ziarenek pieprzu
2 łyżki majeranku
łyżeczka soli
ok. 200 ml śmietanki
łyżka mąki

Do garnka wlać wodę, dodać kiełbasę, ziemniaki (obrane i przekrojone na ćwiartki) i marchewki pokrojone w plasterki.
Wrzucić czosnek w plasterkach, liście laurowe i pieprz.
Od zawrzenia gotować 30 minut.
Wyjąć kiełbasę, boczek i pokroić w plasterki.
Dodać zakwas, wymieszać.
Do śmietanki w kubku dodać łyżkę żurku i mąkę, zamieszać, a następnie wlać do garnka.
Dodać mięso i gotować jeszcze 5 minut. 
Podawać z jajkiem na twardo.

12 komentarzy:

  1. Z okazji Świąt Wielkanocnych życzę cudownych chwil w gronie rodzinnym.I tradycyjnie:zdrowia,szczęścia,spełnienia marzeń oraz samych dobrych wiadomości,realizacji wszystkich pomysłów i dalszych rozwijania Twoich pasji.

    OdpowiedzUsuń
  2. Żurek koniecznie musi być na wielkanocnym stole.
    Wesołych Świąt.

    OdpowiedzUsuń
  3. Tez zaraz będę gotować .Wesołych Świat Dusiu :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. taki sam robi moja babcia. jest przepyszny :) Wesołych Świąt Kochana :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dusiu, życzę Spokojnych, Wesołych, pełnych nadziei i bardzo smacznych Świąt Wielkiej Nocy.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdrowych, Pogodnych Świąt Wielkanocnych,
    pełnych wiary, nadziei i miłości.
    Radosnego, wiosennego nastroju,
    serdecznych spotkań w gronie rodziny
    i wśród przyjaciół oraz mokrego Dyngusa.

    OdpowiedzUsuń
  7. pięknie wygląda :) poproszę miseczkę!
    Pozdrawiam świątecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Taki żurek jest najlepszy.
    Pyszności Dusiu. Pięknych Świąt życzę.

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny żurek :) Wesołego Alleluja!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja jeszcze podsmażam ten boczek :) b ladne zdjecie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja dodatkowo ten boczek podsmażam - daje dodatkowy smaczek. Bardzo fajny przepis i swietne zdjecie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger