Żytni chleb na proszku

Zasypało.
Sypie dalej.
Śnieżny puch.
Nad morzem.

Żytni chleb na proszku
żytni chleb, żytni chleb na proszku, chleb pszenno-żytni, przepis na prosty chleb, szybki chleb
300 gram mąki żytniej
300 gram mąki pszennej
250 ml maślanki
60 gram masła
jajko
łyżka cukru
łyżeczka soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Mąki z cukrem, solą, proszkiem i sodą wymieszać w misce.
Maślankę wymieszać z roztopionym i ostudzonym masłem, następnie dodać do miski.
Do miski wrzucić rozmieszane jajko i zagnieść ciasto.
Podzielić je na 2 części.
Uformować dwie kule, rozpłaszczyć je, posypać mąką i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 st.C na 30 minut.
żytni chleb, żytni chleb na proszku, chleb pszenno-żytni, przepis na prosty chleb, szybki chleb

10 komentarzy:

  1. wypróbuje ten przepis :) szukałam wszedzie łatwego przepisu na chleb, ale ciagle musiał rosnąć.. ciągle musiał być rozczyn. a tu chwila moment i juz :) pozwole sobie wypróbować Twoj przepis :) pozdr

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj muszę niedługo upiec jakiś chlebek, dawno domowego żadnego nie miałam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis:) Akurat mam resztę mąki żytniej, a zakwasu już nie i nie wiedziałam co z nią zrobić :)
    Podkradam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. właśnie zrobiłam i wyszły świetne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się ogromnie, może zdjęcie wstawisz na fanpage :)

      Usuń
  5. Nie ma to jak domowe pieczywo:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny i banalny przepis :) Chleb pyszny choć jako mój pierwszy wypiek tej kategorii wypadł nieco kruchy i "suchy". Ale może kwestia tego, że użyłam mąki żytniej Melvit razowej do wypieku chleba (http://www.bdsklep.pl/melvit-1kg-maka-zytnia-razowa-do-wypieku-chleba,id-4192) zamiast jakiejś zwykłej żytniej?
    Tak czy siak domowy chleb smakuje lepiej niż sklepowa masówka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. On taki jest kruchutki niestety :) Cieszę się że zrobiłaś, następnym razem wyślij fotkę do albumu czytelników.

      Usuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo fajny przepis, prosty i szybki. chleb o niebo lepszy od sklepowego :)
    ps. piszemy gramów, nie gram, to tak dla porządku

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger