Kaczka w pomarańczach

Promyki słońca.
Wyskakują zza.
Firanek. Kot.
Wygrzewa się.
Na balkonie.
Kaczka w czerwonych pomarańczach
kaczka w pomarańczach, kaczka faszerowana pomarańczami, kaczka w czerwonych pomarańczach
kaczka 1 - 2 kg
sól, pieprz, majeranek
3 czerwone pomarańcze
2 jabłka
szklanka soku pomarańczowego

Umytą kaczkę bez podrobów natrzeć solą, pieprzem i majerankiem (również od środka).
Zostawić najlepiej na noc (lub na minimum 3 godziny) w lodówce.
Do wnętrza kaczki włożyć pokrojone i obrane jabłka (bez gniazd nasiennych), oraz plasterki pomarańczy  (bez skórki).
Spiąć kaczkę wykałaczkami, aby farsz nie wypadł podczas pieczenia.
Do brytfanny wlać sok z pomarańczy, włożyć kaczkę i plasterki pomarańczy (mogą być ze skórką).
Piec w 180 st. C przez 1,5 godziny z przykrywką, co jakiś czas podlewać kaczkę powstałym sosem w brytfance.
Następnie zdjąć pokrywką i piec jeszcze 30 minut, aby skórka się zarumieniła.
Przed podaniem wyjąć wykałaczki.

kaczka w pomarańczach, kaczka faszerowana pomarańczami, kaczka w czerwonych pomarańczach

5 komentarzy:

  1. kaczka, moje ulubione mięsko!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam kaczki :O wygląda na to, że dużo straciłam :<
    Kiedyś się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam pieczoną kaczkę z każdymi dodatkami:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. nigdy nie robiłam całej kaczki, twoja wygląda zachwycająco! :))))

    OdpowiedzUsuń
  5. Kaczkę uwielbiam! Ja robię ją z jabłkami, w pomarańczach jeszcze nie robiłam, ale wygląda pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger