Schab ze śliwką

Wyniki.
Ciekawe.
I przerażające.

Schab ze śliwkami w powidłach
schab ze śliwką, schab ze śliwkami, schab w powidłach
ok. 1,2 kg schabu
2 litry wody
2 łyżeczki soli
śliwki suszone
1/3 kostki masła
3 łyżki powideł śliwkowych
łyżka miodu
łyżka sosu sojowego
łyżeczka octu balsamicznego
łyżeczka musztardy dijon
gałązka rozmarynu
pieprz, majeranek

Schab oczyścić z błonek i włożyć do garnka z 2 litrami wody i 2 łyżeczkami soli.
Zostawić na 30 minut.
Przygotować marynatę: w garnku podgrzać powidła, miód, sos sojowy, ocet balsamiczny i musztardę.
Wymieszać i ostudzić.
Mięso osuszyć z wody, zrobić długim nożem dwa nacięcia (kieszonki) wzdłuż schabu.
W nacięcia wkładamy śliwki przekładając je masełkiem.
Następnie schab natrzeć pieprzem i majerankiem.
Wysmarować marynatą z każdej strony i przełożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego najlepiej na całą noc (minimum godzinę).
Do brytfanki z mięsem wlać letnią wodę do połowy wysokości schabu.
Na schabie położyć gałązkę rozmarynu.
Piec w temp. 180 st.C przez 1 godzinę 20 minut.
Co jakiś czas podlewać schab marynatą w trakcie pieczenia.
schab ze śliwką, schab ze śliwkami

schab ze śliwką, schab ze śliwkami, schab w powidłach

11 komentarzy:

  1. Jej uwielbiam taki schab i jeszcze z sosem sliwkowym :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie na świątecznym stole też pojawiły się podobne cuda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały. Uwielbiam.
    Nie wiem, jakie wyniki Dusiu, ale mam nadzieję, że wszystko ok.
    Pozdrawiam:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko poszło dobrze, dziękuję :*

      Usuń
  4. Przepis taki sam, jak na blogu burczy mi w brzuchu...
    Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo korzystałam z przepisu Tosi :) Link jest podany na górze - inspiracja.

      Usuń
  5. Ze śliwką jadłam... ale w powidłach.... Brzmi ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mięs w tak wysokich temperaturach jak 180 stopni już dawno się nie piecze a tym bardziej ponad godzinę czasu! Wiór z tego wychodzi! Proponuję się wyedukować w niskotemperaturowym pieczeniu i obróbce termicznej schabu 30 minut.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie jestem po warsztatach kuchni molekularnej i znam metody sous vide, jednocześnie oby dwie metody są smaczne.

      Usuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger