Drożdżówka z rabarbarem

Idealne majowe.
Ciasto. Koniecznie.
Z mlekiem.

Drożdżówka z rabarbarem
drożdżówka z rabarbarem, ciasto drożdżowe z rabarbarem, ciasto drożdżowe, przepis na drożdżówkę
zaczyn:
40 gram drożdży
pół szklanki ciepłego mleka
pół szklanki mąki
łyżka cukru

ciasto:
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
pół szklanki ciepłego mleka
50 gram roztopionego i ostudzonego masła
2 jajka
5 łodyg rabarbaru

kruszonka:
200 gram mąki
100 gram cukru
100 gram masła roztopionego

Rozpocząć od przygotowania zaczynu: drożdże rozdrobnić i wrzucić do miski z mlekiem. 
Dodać mąkę i cukier, wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu na 30 minut, przykryte ściereczką - do podwojenia objętości.
Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki ciasta, za wyjątkiem rabarbaru.
Wyrobić gładkie i miękkie ciasto - zostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem na godzinę.
W tym czasie pokroić rabarbar na kawałki o boku 1 cm.
Formę (okrągła 23 cm, prostokątna 35x20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto.
Wyłożyć na wierzch kawałki rabarbaru i zostawić na kolejne 30 minut do wyrastania.
W między czasie składniki na kruszonkę wymieszać ze sobą.
Ciasto posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180st.C i piec przez 40 minut do tzw. suchego patyczka.

W tle widzicie mlecznik z firmy Artists work shop, do zakupienia w tym dziale klik. A o samej firmie więcej już niedługo w oddzielnym poście.
drożdżówka z rabarbarem, ciasto drożdżowe z rabarbarem, ciasto drożdżowe, przepis na drożdżówkę

drożdżówka z rabarbarem, ciasto drożdżowe z rabarbarem, ciasto drożdżowe, przepis na drożdżówkę
Dodaję do piknikowej akcji klik.

12 komentarzy:

  1. Lubie drożdżowe z rabarbarem :)Kasia

    OdpowiedzUsuń
  2. Obłędna to drożdżówka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności!

    Pozdrawiam i dziękuję za Twoją pyszną propozycję do rabarbarowej akcji:)

    OdpowiedzUsuń
  4. o rajusiu! rabarbar!!! ubóstwiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wygląda to Twoje ciasto, masz uroczą formę !

    OdpowiedzUsuń
  6. ja też uwielbuam drożdżówke z rabarbarem ;);)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mimo, że moja forma była większa, wyszła mi strasznie gruba drożdżówka. Przy owocach wilgotny pasek :( Najlepsze świeże, później traci. Lepiej zrobić chyba z połowy porcji i zjeść od razu : )
    Pozdrawiam, Ania

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie można było podać przepisu albo w gramach albo w szklankach/łyżkach itd? Ciężko się to czyta w obecnej formie....

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger