Pełnoziarnisty placek z rabarbarem i kruszonką

Ponad milion wyświetleń bloga - dziękuję!!!

Pełnoziarnisty placek z rabarbarem i kruszonką
dietetyczne ciasto z rabarbarem, pełnoziarniste ciasto z rabarbarem, pełnoziarnisty placek z rabarbarem
4 jajka
szklanka cukru trzcinowego
200 gram masła
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łodygi rabarbaru
łyżeczka cynamonu
kilka łyżeczek dżemu truskawkowego (przepis)

pełnoziarnista kruszonka:
(na ciasto wystarczy połowa porcji)
200 gram mąki pełnoziarnistej
100 gram cukru trzcinowego
100 gram roztopionego masła

Masło roztopić i ostudzić.
Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę.
Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszać delikatnie łyżką.
Wlać ostudzone masło i wymieszać.
Ciasto wylać na blaszkę (30x20cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Rabarbar pokroić na małe kawałki i układać na cieście lekko dociskając.
Posypać wierzch ciasta cynamonem i zrobić kilka kleksów z dżemu truskawkowego.
Składniki na kruszonkę wymieszać ze sobą, rozcierać między palcami i posypać nią ciasto.
Piec 40-45 minut w temp. 170 st.C.
dietetyczne ciasto z rabarbarem, pełnoziarniste ciasto z rabarbarem, pełnoziarnisty placek z rabarbarem



11 komentarzy:

  1. już jutro będę w domu, już jutro upiekę z Babcią drożdżówkę z rabarbarem :)

    gratuluję tylu odsłon :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis zapisany, wkrótce wykorzystam:) Uwielbiam takie pełnoziarniste ciacha.

    OdpowiedzUsuń
  3. brzmi wspaniale :) Dusik samo zdrowie :))
    Ślę pozdrowionka :)
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  4. kruszonki na cieście najlepsze !! podoba mi się taka zdrowsza wersja pysznego ciacha !

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny!
    i w dodatku pełnoziarnisty:)
    Dziękuję Ci za kolejną! propozycję do rabarbarowej akcji :>

    OdpowiedzUsuń
  6. Pychotka ;) Do tego zdrowa :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie zdrowe :) Do tego mój ulubiony rabarbar :)
    Kacha

    OdpowiedzUsuń
  8. Zdrowe, do tego z moim ulubionym rabarbarem :)
    Kacha

    OdpowiedzUsuń
  9. Upiekłam, ale z mąki grubo mielonej więc ciasto było ciemniejsze. I kruszonki było za dużo, ale było pyszne! Dziękuję za przepis :)
    http://przystole.blox.pl/2013/06/Pelnoziarnisty-placek-z-rabarbarem-i-kruszonka.html

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger