Pierogi z botwinką i fetą

Zbieram notuje.
Czasem zostaje.
W pamięci.
I nagle muszę.
Wykonać.

Pierogi z botwinką i fetą
pierogi z botwinką i fetą, pierog z botwinką, wiosenne pierogi, pierogi z boćwiną
ciasto:
3 szklanki mąki
szklanka gorącej wody
płaska łyżeczka soli
2 łyżki roztopionego masła

farsz:
pęczek botwinki
2 ząbki czosnku
ok. 150 gram fety
pieprz
szczypiorek
łyżka masła

sos czosnkowy:
4 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany/jogurtu greckiego
3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 
 łyżeczka oregano lub bazylii
duża szczypta cukru
szczypta soli i pieprzu
koperek

Botwinkę drobno pokroić (łodyżki i liście) i wrzucić na rozgrzaną patelnię z masłem.
Smażyć około 10 minut, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, doprawić pieprzem.
Dodać posiekany szczypiorek, drobno pokrojoną fetę - wymieszać i zdjąć z palnika.
Składniki na ciasto włożyć do miski miksera z hakami albo wyrobić ręcznie gładkie, elastyczne ciasto.
Ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką, wykrajać szklanką kółka - lekko je rozciągać na dłoni, nakładać po łyżeczce farszu i zlepiać brzegi.
W dużym garnku zagotować wodę z solą, wrzucić pierogi i gotować ok. 4 minut.
Składniki na sos wymieszać ze sobą i polać nim pierogi.
pierogi z botwinką i fetą, pierog z botwinką, wiosenne pierogi, pierogi z boćwiną

pierogi z botwinką i fetą, pierog z botwinką, wiosenne pierogi, pierogi z boćwiną

14 komentarzy:

  1. Ciekawe jak smakuje! Nigdy nie jadlam a wyglada pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. botwinkę lubię,a z fetą nie jadłam.Trzeba spróbować

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bardzo ciekawie, chętnie bym spróbowała takie nowe smaki :) !

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale mi narobiłaś ochoty na takie pierogi! Uwielbiam wszystko co z botwinką :)
    Tosia.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale mi narobiłaś ochoty na takie pierogi. Uwielbiam wszystko co z botwinką :)
    Tosia.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pierogi z botwinką goszczą u mnie zawsze jak tylko pojawia się to cudowne warzywo. Sama niebawem umieszczę na nie przepis. Ja używam sera koziego.

    Bardzo fajny przepis, warty powtórzenia u siebie w domu:-)
    Dziękuję za udział w mojej akcji.
    Pozdrawiam,
    Moje Kulinarne Rozterki

    OdpowiedzUsuń
  7. O kurczę, ciekawe połączenie :) Notuję i może też się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ooo o takich jeszcze nie słyszałam! Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pycha, zrobię. Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że podzielisz się ze mną zdjęciem :)

      Usuń
  10. Muszę kiedyś spróbować, bo słyszałam ,że z botwinką pyszne. Szczególnie dla kogoś, kto tak jak ja uwielbia botwinkę :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger