18 maja 2013

Placek z rabarbarem

24 lata.
Stuknęły.
Jest tort i ciacho.
Są konwalie, a bzy.
Rozkwitły.


Placek z rabarbarem
placek z rabarbarem, proste ciasto z rabarbarem, łatwe ciasto z rabarbarem, szybkie ciasto z rabarbarem


4 jajka
szklanka cukru + 2 łyżki
200 gram masła
2 szklanki mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łodygi rabarbaru
łyżeczka cynamonu
cukier perlisty/cukier puder

Masło roztopić i ostudzić.
Jajka zmiksować ze szklanką cukru na puszystą masę.
Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszać delikatnie łyżką.
Wlać ostudzone masło i wymieszać.
Ciasto wylać na blaszkę (30x20cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Rabarbar pokroić na małe kawałki i układać na cieście lekko dociskając.
Posypać 2 łyżkami cukru (można dodać trochę cukru perlistego) i cynamonem.
Piec 40-45 minut w temp. 170 st.C.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
placek z rabarbarem, proste ciasto z rabarbarem, łatwe ciasto z rabarbarem, szybkie ciasto z rabarbarem

placek z rabarbarem, proste ciasto z rabarbarem, łatwe ciasto z rabarbarem, szybkie ciasto z rabarbarem

kowalie, dusiowa kuchnia
Jeśli wolicie zdrowszą wersję to polecam pełnoziarnisty placek z rabarbarem - klik.


19 komentarzy:

  1. Teraz to naprawdę muszę kupić rabarbar! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystkiego najwspanialszego Dusiu! Dużo słońca, uśmiechów i inspiracji każdego dnia :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. wszędzie jest rabarbar!!! wszędzie mnie kusicie by go w końcu spróbować, a ten placek! zawrót głowy :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ah wszystkiego najlepszego Dusiu ! :) mmm jeszcze w tym roku nie jadłam ciasta z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystkiego Najlepszego z okazji 24 urodzin! :)
    placek pewnie pyszny, a konwalie piękne !

    OdpowiedzUsuń
  6. 100 lat!!! wszystkiego dobrego i spełnienia marzeń !

    OdpowiedzUsuń
  7. Sto lat Dusiu! U mnie niedawno 23, prawie rówieśniczki :)

    Placek wygląda na przepyszny... Kocham każdy wypiek z rabarbarem!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda pysznie i bardzo uroczo :>

    OdpowiedzUsuń
  9. Sto lat! Spełnienia marzeń i mnóstwo miłości! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ooo, co ja czytam! to najwsapanialszego Dusiu! mnóstwa szczęścia i tonę kulinarnych inspiracji!

    OdpowiedzUsuń
  11. Konwalie i bzy to najpiękniejsze połączenie jakie może być !
    No i sto lat oczywiście :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Sto lat:)
    Wypróbowałam przepis i jak na mój gust ciasto, chociaż wygląda fajnie, jest za tłuste. Niby puchate (na wygląd), ale ciężkie. Ale o gustach się nie dyskutuje:)
    Jeszcze raz: wszystkiego dobrego.

    OdpowiedzUsuń
  13. Pysznościowy no i stóweczka.
    O to widzę, że tylko ! 4 lata nas dzielą:)

    OdpowiedzUsuń
  14. kupiłem rabarbar i....., co z nim zrobić?
    Już wiem dzięki DUSIU za inspirację 4
    Będzie pycha.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że podzielisz się ze mną zdjęciem :)

      Usuń
  15. robiłam :) wyszedł przepyszny!

    OdpowiedzUsuń

Anonimie podaj swoje imię.
Zachęcam do dzielenia się zdjęciami dań zrobionych z mojego bloga na fanpagu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...