Zupa fasolowa, fasolówka

Delikatny powiew.
Wiatru. Promyki.
Słońca. Spacer.
Las. Park.
Wiosenne kwiaty.
Zupa fasolowa (fasolówka)
zupa fasolowa, fasolówka, tradycyjna zupa fasolowa,
 ok. 500 gram fasoli Jaś lub białej drobnej
włoszczyzna
0,5 kg mięsa wieprzowego
kilka ziemniaków
2 cebule
2 ząbki czosnku
ok. 150 gram wędzonego boczku
ok. 300 gram kiełbasy 
liść laurowy
4 kulki ziela angielskiego
łyżeczka ziaren pieprzu naturalnego
2 łyżeczki papryki słodkiej
2 łyżki majeranku
sól

Fasolę przepłukać na sicie, a potem zalać w misce zimną wodą tak by sięgała ponad powierzchnię fasoli. Zostawić na noc.
Rano odsączyć fasolę z wody i razem z mięsem (np. żeberka) przełożyć do garnka.
Zalać wodą ponad ich powierzchnie - zagotować i zmniejszyć moc palnika, gotować dalej przez około godzinę.
W tym czasie warzywa z włoszczyzny i ziemniaki pokroić w kosteczkę, a pora w talarki.
Boczek również pokroić w kostkę, kiełbasę w plasterki i podsmażyć na patelni.
Dodać do tego pokrojoną cebule i smażyć aż się zeszkli.
Po upłynięciu godziny gotowania zupę doprawić solą i dodać do niej: warzywa z włoszczyzny, ziemniaki, boczek, kiełbasę, cebulę i ząbki czosnku.
Wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, pieprz naturalny, paprykę słodką i majeranek.
Gotować jeszcze około 20-30 minut do miękkości warzyw.

W przepisie użyłam drobnej białej fasoli od Lestello.
zupa fasolowa, fasolówka, tradycyjna zupa fasolowa,

zupa fasolowa, fasolówka, tradycyjna zupa fasolowa,

Wiosenne kwiaty. Cebulice i magnolia.




9 komentarzy:

  1. zapraszam do konkursu http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/wiosenne-zupy

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie jadłam fasolówki. Chyba muszę to nadrobić;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm,taka fasolówka z boczkiem jest idealna!
    buziaki :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Mimo wszystko to uwielbiam ją! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne kwiaty. A zupa oczywiście przepyszna.:)

    OdpowiedzUsuń
  6. zabawne.. grochówkę jadłam milion razy, fasolówki nigdy :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Aaaaj piekna ta zupka, niby ciezka fasolowa a jakos tak lekko i apetycznie wyglada ze slinka leci... trzeba wyprobowac na dniach :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda przepysznie.Jutro gotuję:-D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger