Proziaki z botwinką

Nutka niepokoju.
Westchnień kilka.
Stresu moc.
Proziaki z botwinką
proziaki, proziaki z botwinką, przepisy z botwinką, placki z botwinką
proziaki:
500 gram mąki pszennej
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
łyżeczka sody oczyszczonej
szklanka maślanki

farsz:
pęczek botwinki
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
olej do smażenia
kilka plastrów żółtego sera

Liście i łodygi botwinki drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać olej, dodać botwinkę i smażyć kilka minut aż zmięknie.
Wtedy dodać posiekane ząbki czosnku, doprawić solą i pieprzem.
Odstawić do ostygnięcia.
Przygotowanie placków rozpocząć od wymieszania mąki z solą, cukrem i sodą.
Wlać szklankę maślanki i zagnieść (jeśli będzie trzeba dolej jeszcze 50 ml).
Ciasto rozwałkować i wykrajać placki tej samej wielkości - około 10 cm.
Na każdy placek nakładać farsz z botwinki, dodać plasterek sera i przykryć drugim plackiem.
Brzegi skleić ze sobą np. dociskając palcami.
Smażyć na rozgrzanej patelni skropionej olejem, z dwóch stron - każda strona około 2-3 minuty do zbrązowienia.
Świetnie smakują na ciepło i zimno ze śmietaną i natką pietruszki.

proziaki, proziaki z botwinką, przepisy z botwinką, placki z botwinką

proziaki, proziaki z botwinką, przepisy z botwinką, placki z botwinką

proziaki, proziaki z botwinką, przepisy z botwinką, placki z botwinką

proziaki, proziaki z botwinką, przepisy z botwinką, placki z botwinką

proziaki, proziaki z botwinką, przepisy z botwinką, placki z botwinką



12 komentarzy:

  1. wyglądają fantastycznie. pierwszy raz o nich słyszę i na pewno wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale cudne , zapisuje do zrobienia

    OdpowiedzUsuń
  3. dziekuje za pomysl na obiad;]

    OdpowiedzUsuń
  4. no dobra, tym cudakiem to mnie na maxa zaintrygowałaś!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale mi ochotę na nie zrobiłaś ! Nie znałam tego, ale wypróbuję na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Proziaki, kolejna nazwa, którą słyszę po raz pierwszy, kolejne danie, które mnie zachwyciło! Wyglądają super! Składniki farszu dla odmiany znam i jestem pewna, że bardzo by mi smakowały te proziaki. Mimo, że brzmią troszkę jak prosiaki :D
    dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. mmm bardzo fajny pomysł :)
    musze wypróbować, bo wygląda bardzo smakowicie :)
    pozdrawiam i zapraszam :)
    pierwiasteksmaku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. w ostatnim czasie ciągle mnie zaskakują nowe możliwości wykorzystania botwinki - a ta jest rewelacyjna :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. ale smacznie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger