Domowa frużelina truskawkowa

Niby uśmiech.
A jednak wciąż.
Zmartwień ciąg.
Gdzieś w głębi coś.

Frużelina truskawkowa
domowa frużelina truskawkowa, frużelina truskawkowa, przepis na frużelinę, przepis na frużelinę truskawkową, prosty dżem truskawkowy, frużelina z truskawkami przepis
500 gram truskawek
szklanka wody
100 gram cukru 
łyżeczka soku z cytryny
5 łyżeczek mąki ziemniaczanej

Truskawki pozbawione szypułek pokroić na mniejsze kawałki.
Przełożyć do garnuszka, zasypać cukrem, dodać 3/4 szklanki wody (200ml) i sok z cytryny.
Całość podgrzać aż truskawki zrobią się miękkie, ale nie rozpadną się całkowicie.
Do pozostałej wody dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
Mączny roztwór wlać do truskawek ciągle je mieszając.
Podgrzewać chwilę aż zgęstnieje.
Frużelinę jeszcze gorącą przełożyć do wyparzonych słoiczków, porządnie zakręcić i odstawić do góry dnem.
Ostudzoną można przełożyć do chłodnej piwnicy lub lodówki.
Frużelina idealna jest do gofrów, placuszków, deserów czy do podjadania :)
domowa frużelina truskawkowa, frużelina truskawkowa, przepis na frużelinę, przepis na frużelinę truskawkową, prosty dżem truskawkowy, frużelina z truskawkami przepis

domowa frużelina truskawkowa, frużelina truskawkowa, przepis na frużelinę, przepis na frużelinę truskawkową, prosty dżem truskawkowy, frużelina z truskawkami przepis

12 komentarzy:

  1. Pycha, do frużeliny dopiero się przemierzam, ale uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń
  2. I teraz nic tylko zrobić gofry albo naleśniki <3

    OdpowiedzUsuń
  3. mama byłaby zachwycona! dla mnie za słodko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta fruzelina jest niskocukrowa i nie jest bardzo słodka :)

      Usuń
  4. Bardzo fajny pomysł.
    I jaki prosty w przygotowaniu!

    OdpowiedzUsuń
  5. Suuuper:)Do świeżo upieczonych mlecznych bułeczek...mmm...pycha!!!
    Pozdrawiamy:):)
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  6. Na później jak znalazł i przede wszystkim ten cudowny aromat :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ojej, uśmiechnij się :*
    A taka frużelina musi być boska!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak długo można przechowywać taka fruzelina? Czy trzeba wekowac?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger