Pierogi z jagodami

Leśne opowieści.
Przepełnione słońcem.

Pierogi z jagodami
przepis na pierogi z jagodami, pierogi z jagodami, pierogi z owocami, letnie pierogi, pierogi na słodko


ciasto na pierogi:
3 szklanki mąki
szklanka gorącej wody
1/3 łyżeczka soli
2 łyżki roztopionego masła

farsz:
jagody
cukier

dodatki:
śmietana
cukier
listki mięty

Składniki na ciasto pierogowe włożyć do miski miksera z hakami albo wyrobić ręcznie na gładkie, elastyczne ciasto.
Ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką, wykrajać szklanką kółka - lekko je rozciągać na dłoni, nakładać po łyżeczce jagód i cukru, zlepiać brzegi.
W dużym garnku zgotować wodę z niewielką ilością soli, wrzucać pierogi partiami i gotować do 4 minut. 
Pierogi można mrozić jeszcze surowo - kładziemy oddzielnie pierogi do zamrażalnika, po godzinie przekładamy do woreczka lub pojemniczka - zapobiega to sklejeniu. 
Gotowe pierogi polać śmietaną, posypać cukrem i ozdobić listkami mięty ( u mnie truskawkowa).
przepis na pierogi z jagodami, pierogi z jagodami, pierogi z owocami, letnie pierogi, pierogi na słodko

przepis na pierogi z jagodami, pierogi z jagodami, pierogi z owocami, letnie pierogi, pierogi na słodko

przepis na pierogi z jagodami, pierogi z jagodami, pierogi z owocami, letnie pierogi, pierogi na słodko



17 komentarzy:

  1. mmmm... najlepsze, co może być w sezonie jagodowym! pyszne pierogi.

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha, robiłam w czwartek :)pierogi z jagodami kojarza mi się z dzieciństwem i wakacjami u dziadków na wsi :)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam pierogi! ;) Co prawda za tymi na słodko przepadam mniej, ale narobiłaś mi strasznego apetytu właśnie na te z jagodami...! Muszę wypróbować Twój przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, znikają w kilka minut zawsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychota! :) bardzo lubimy.:)
    Widziałam Cię Dusiu chyba na koncercie Brodki w Sopocie, ale nie jestem pewna.:)) i gratuluje kolejnych warsztatów kulinarnych.:) fajnie byłoby pogotowac kiedyś Tobą. :)
    Pozdrawiam.:) ;*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O kurcze! a ja nawet nie wiem jak wyglądasz! byłam byłam :) następnym razem się przywitaj :)

      Usuń
  6. najlepsze jedzenie, dzisiaj też miałam takie na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pychota!:) bardzo lubimy.
    Widzialam Cię Dusiu na koncercie Moniki Brodki, ale nie jestem pewna.:) Gratuluję kolejnych warsztatow kulinarnych. :) zawsze ciekawe doświadczenie. Fajnie byłoby kiedyś pogotowac w Twoim towarzystwie.:)
    Pozdrawiam!:) ;*

    OdpowiedzUsuń
  8. pyszne!
    ostatnio i u mnie na stole gościły:)
    Pozdrawiam i dziękuję za udział w Jagodowo Nam 5!

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam <3 Dawno nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam i latem muszę zawsze je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Letnia klasyka - pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger